Tottumaton talkoolainen on riski remonttihommissa varsinkin ilman vakuutusta

Useat taloyhtiöissä asuvat ovat valmiita maksamaan korkeampaa yhtiövastiketta välttääkseen yhteiset talkoot. Liian työläät talkoot voivat jopa vaikuttaa asunnon ostopäätökseen. Osaamattomissa käsissä talkootöissä voi tapahtua isokin vahinko.

ilmiöt
Talkoolaisia kaivamassa kuoppaa.
Ville Kinnunen / Yle

Varsinkin pienissä taloyhtiöissä tehdään paljon talkoita, mutta niiden tekeminen voi myös olla myymisen esteenä.

– Talkoilla on iso vaikutus taloyhtiöiden elämään, jos talkoita tehdään paljon. Kaikki työssä käyvät eivät ehdi kaikissa tapauksissa osallistumaan talkoisiin, sanoo OP-kiinteistökeskus Kainuu Oy:n toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen.

– Sitten kun nähdään kuinka jossain taloyhtiössä tehdään esimerkiksi lumityöt porukalla, niin helposti valitaankin sellainen koti, jonka kaikista töistä vastaa huoltoyhtiö, Hyyryläinen jatkaa.

On myös asukkaita, jotka tykkäävät tehdä talkoita vapaaehtoisesti ja yhteistä hyötyä ajatellen.

– Keväät ja syksyt ovat sellaista aikaa, jolloin tekemistä riittää. On maalaamista ja siivoamista. Onhan se toki yhteisöllistä puuhastelua, joka ei välttämättä vaadi niin isoa panostusta kuin ympäri vuoden tehtävät taloyhtiön työt.

Useat yhteisen pihapiirin työt hoitaa paremmin ammattilainen

Olli-Pekka Hyyryläinen toteaa, että kovin vaarallisiin töihin taloyhtiön nimissä ei pidä tarttua.

– Talvisin esimerkiksi lumien pudottaminen katolta vaatii ammattilaisen varusteet ja osaamisen. Vakuutusten on syytä olla kunnossa, kun ryhdytään tekemään vaativampia taloyhtiön töitä ja voin sanoa, että niihin tarvitaan juuri ammattilaista.

LähiTapiolan liiketoiminnan johtaja Markku Hyvärinen sanoo, että Kainuussa otetaan vuosittain muutamia satoja talkoovakuutuksia.

Talvisin esimerkiksi lumien pudottaminen katolta vaatii ammattilaisen varusteet ja osaamisen.

Olli-Pekka Hyyryläinen

– Kyllä se vaan totuus on, että jos kuusi ihmistä tekee jotain, niin vähintään kahdelle sattuu vahinko. Ihminen, joka ei ole ammattilainen voi satuttaa itsensä pahasti esimerkiksi talkoissa.

– Ihmiset ovat vakuuttaneet itsensä enenevässä määrin, eli henkilövakuutusten ottamisen määrä on kasvussa. Mielestäni olisi esimerkiksi hyvä, että työnantaja ottaisi vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen. Joka olisi liitettynä lakisääteisen tapaturmavakuutuksen yhteyteen, jatkaa Hyvärinen.

Kesän aikana talkoissa tapahtuu kaikenlaista, ja tämä on huomattu myös If Vahinkovakuutusyhtiö Oy:llä.

– Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä ottaa talkoolaisilleen vakuutusta. Sitten onkin ikävämpi homma, jos talkoolaisella ei ole omaa tapaturmavakuutusta, mistä hän voisi korvauksia tapaturman sattuessa hakea. Voisin myös sanoa, että sairauskuluvakuutus voi myös tulla talkoissa tarpeeseen, sillä remonttihommiin tottumattomat talkoolaiset käyvät esimerkiksi nostelemaan raskaita taakkoja, sanoo korvausasiantuntija Anne Koivisto.