1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmailuharrastus ukkoutuu – parin euron lennokki tuo uutta nostetta

Suomen Urheiluilmailuopiston lennokkikoulutuksen tavoitteena on antaa kouluille uusia eväitä käsityötunneille ja vaikkapa fysiikan opetukseen. Lajin pariin halutaan myös uusia harrastajia.

ilmiöt
Lennokki
Timo Leponiemi / Yle

Lopen Räyskälässä toimiva Suomen Urheiluilmailuopisto tekee ilmailua kouluille tutuksi Dart-lennokkisarjalla, joka on kehitetty jo 1960-luvulla Yhdysvalloissa.

Sarja on erittäin edullinen, sillä yksi kone maksaa alle kaksi euroa. Koneen rakentamiseen kuluu 8–12-vuotiailta lapsilta viitisen tuntia. Lennokkipakkauksen lisäksi koneen rakentamiseen tarvitaan askarteluveitsi, liimaa, nuppineuloja ja sakset.

Lennokkien rakentaminen tukee koulujen käsityö- ja tiedeopetusta, kertoo Suomen Urheiluilmailuopiston koulutussuunnittelija Matti Huoviala.

– Ideana tässä on se, että me järjestämme opettajille koulutuksen, jossa opettajat tutustutetaan lennokkiin ja siihen liittyvään oheismateriaaliin. Opettajat ohjataan rakennuttamaan näitä lennokkeja ja sitten heille annetaan vielä mukaan aloituspakkaus, jossa on lennokkisarja 35 oppilaalle.

– Kouluilla budjettirahat ovat tiukassa. Tällainen rakentelu menee yleensä käsityön piikkiin ja oppilaskohtainen määräraha lukuvuotta kohden on hyvin pieni. Se ei salli kalliiden lennokkien hankkimista.

Nuorisotyötä koulujen hyväksi

Urheiluilmailuopisto toivoo, että uudenlainen nuorisotyö tuo ilmailun pariin myös uusia harrastajia. Ilmailu monen muun harrastuksen tapaan kärsii "ukkoutumisesta". Harrastajakaarti vanhenee kovaa vauhtia, kun uusia harrastajia ei saada toivottuun tahtiin.

– Ilmailussa vakavat harrastajat ovat tyypillisesti aikuisikään ehtineitä. Myös Ilmailuliiton on tehtävä nuorisotyötä ja tämä on hyvin kätevä tapa viedä ilmailuharrastusta nuorison pariin. Sen vaikutukset voivat olla pitkiä, tuumii Matti Huoviala.

Itsekin opettajana toiminut Huoviala korostaa, ettei kyseessä ole lennokinrakennusprojekti, vaan nuorisotyö, joka hyödyttää myös kouluja.

Lennokit innoittavat ilmailun pariin

Suomessa toimii edelleen muutamia lennokkikerhoja, joissa rakennetaan perinteiseen tapaan lennokkeja. Harrastus on kuitenkin mennyt kovaa vauhtia kalliimpien koneiden suuntaan radio-ohjattavien erikoislennokkien myötä. Siitä johtuen harrastajatkin ovat yleensä jo aikuisikään ehtineitä.

Huoviala uskoo, että noin kymmenvuotiaat lapset ottavat lennokkien rakentamisen hyvin vastaan. Siitä on jo näyttöjä sen jälkeen, kun opettajille järjestettiin ensimmäiset kurssit Raumalla ja Helsingin Malmilla.

– Lennokki innostaa niin lapsia kuin opettajiakin. Sillä on käyttötarkoitusta moneen asiaan kouluissa.

Jos johonkin koululaiseen puree todellinen ilmailukärpänen, Huoviala näkee sen positiivisena haasteena.

– Me esittelemme, että ilmailu on varteenotettava harrastus. Siitä voi myös kasvaa ammattilaiseksi ilmailun saralla. Varhaisessa vaiheessa oleville lapsille näytetään, että ilmailu on kiinnostava ja moderni ala. Siinä on mahdollisuuksia sekä harrastuksena että ammattina.

Kouluille ilmaista

Koulutussuunnittelija Matti Huoviala myöntää, että muut harrastukset ovat syöneet ilmailun siipiä.

– Osittain syy on ilmailussa itsessään. Me ei olla eletty ihan ajassa, mutta tämä on edelleen vetovoimainen harrastus. Nyt me haluamme pureutua vuosikymmeniä perustana olleeseen kivijalkaan eli lapsiin ja nuoriin.

– Ainakin opettajat ovat olleet tässä varauksetta mukana ja nähneet, että tämä on hyvä ja käyttökelpoinen työväline heille omassa työssään.

Koulutuksen rahoittajina toimivat Suomen Ilmailuliiton tukisäätiö ja Suomen Urheiluilmailuopisto. Ne myös toivovat löytävänsä ulkopuolisia sponsoreita rahoittamaan opettajille järjestettävää koulutusta. Kouluille lennokkitoimintaan osallistuminen ei maksa mitään.

Lue seuraavaksi