Sähkökatko pysäytti myös Billerud Korsnäsin paperitehtaan – paperi ei kuivu ilman UPM:n sellutehtaan höyryä

Pietarsaaressa maanantain sähkökatko pysäytti UPM:n sellutehtaan ohella myös Billerud Korsnäsin paperitehtaan. Pysähdys johtuu siitä, että paperitehdas on riippuvainen sellutehtaan tuottamasta höyrystä.

Kotimaa
Ilmakuvassa näkyy Billerud Korsnäsin tehdaskompleksi Pietarsaaressa.
Billerud Korsnäs

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että sähkökatko olisi vaurioittanut koneita Billerud Korsnäsin tehtaalla Pietarsaaressa. Tehdasintegraatio UPM:n sellutehtaan kanssa kuitenkin tarkoittaa seisokkia myös paperitehtaalla.

– Meillä loppui höyry, ja ilman sitä emme pysty kuivaamaan paperia. Saamme höyryn UPM:n prosesseista, kertoo käyttöpäällikkö Juha Sulkakoski.

Paperintuotanto voidaan aloittaa pian sen jälkeen, kun UPM:n tehdas jälleen käynnistyy. UPM:n sellutehdasta alettiin käynnistää tiistaina aamupäivän aikana ja arvion mukaan se toimii täydellä teholla keskiviikkona.

Sellua riittää tankeissa

Sähkökatkon takia UPM:n tehtaalla jää keittämättä vajaa vuorokausiannos eli noin 2000 tonnia sellua. Sulkakosken mukaan katkos ei kuitenkaan aiheuta ongelmia paperitehtaalla.

– Sellua on tankeissa sen verran, että sen puolesta voisimme aloittaa tuotannon.

Sulkakosken mukaan on aina mahdollista, että paperitehtaalla ilmenee vikoja, kun koneita ryhdytään käynnistelemään. Kun UPM:n tehdas saadaan käyntiin, kestää neljästä viiteen tuntia, että Billerud Korsnäsin paperintuotanto on jälleen ylhäällä.