Suomi jälleen mukaan Naton ministerikokoukseen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) osallistuu torstaina Brysselissä pidettävään Naton puolustusministerikokoukseen. Kokouksessa käsitellään Afganistanissa käynnissä olevaa koulutusoperaatiota.

Ulkomaat
Jussi Niinistö.
Jussi NiinistöHenrietta Hassinen / Yle

Naton historian suurimman kriisinhallintaoperaation päättyessä Afganistanissa viime vuoden lopussa näytti silti, että Natoon kuulumaton Suomi jäisi ulos pöydistä joissa tieto maailman melskeistä kulkee. Suomalaissotilailla oli merkittävä panos Naton Isaf-operaatiossa Afganistanissa, ja tuon toiminnan myötä meille avautui ovi lähelle Naton ydintä.

Naton Walesin huippukokouksessa syyskuussa Suomi oli paikalla tasavallan presidentin Sauli Niinistön johdolla. Kiitosta sateli toiminnasta Afganistanissa, ja kokouksen yhteydessä Suomi hyväksyttiin Ruotsin tavoin mukaan laajennetun rauhankumppanuuden maaksi.

Afganistanin ISAF-operaation päättyessä vuodenvaihteessa näytti siltä, että tiivis yhteys Naton operaatioihin katkeaa. Naton johtamassa ISAF-operaatiossa oli enimmillään 140 000 ulkomaista taistelijaa. Operaatio oli niin merkittävä, että Isafia käsiteltiin kaikissa Naton ministerikokouksissa. Näin myös Suomen puolustus- tai ulkoministeri pääsi niihin mukaan.

Resolute Support avaa oven uudelleen

Naton Isaf-taisteluoperaatio muuttui tämän vuoden alussa Resolute Support -nimiseksi koulutusoperaatioksi. Nato ja kumppanimaat eivät enää osallistu taisteluoperaatiioihin Afganistanissa vaan tehtävänä on Afganistanin omien turvallisuusjoukkojen kouluttaminen. Suomi osallistuu tähän operaatioon 80 rauhanturvaajan voimin.

Resolute Support eli Päättäväinen tuki -operaatiota ei ministeritasolla ole Naton piirissä tähän mennessä arvioitu, mutta torstaina on se hetki. Naton Brysselin puolustusministerikokouksessa on yksi sessio omistettu Afganistanin operaatiolle. Resolute Support -operaatiossa on mukana runsaat 13 000 sotilaskouluttajaa kaikkiaan 40 maasta. Kaikkien näiden maiden puolustusministerit on Afganistan-osuuteen kutsuttu.

Suomen uudelle puolustusministerille Jussi Niinistölle (ps.) Brysselin kokous tarjoaa mahdollisuuden kuulostella läntisen sotilasliiton tuntoja kiinnostavaan aikaan. Idän ja lännen vastakkainasettelu on kiristynyt, ja Naton odotetaan vastaavan Venäjän uhitteluun uusilla toimilla.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi eilen, että Nato kaksinkertaistaa nopean toiminnan joukkojensa määrän 30–40 000 sotilaaseen. Sotilaalllista ja poliittista päätöksentekokykyä nopeutetaan, ja Nato perustaa uuden logistiikkakeskuksen materiaalitoimitusten tehostamiseksi. Näistä kaikista on tarkoitus päättää Naton puolustusministerikokouksessa huomenna.

Yhdysvaltain uusi puolustusministeri Ashton Carter hakee puolestaan kokouksessa Euroopan Nato-mailta tukea tiukoille toimille Venäjän uhittelua vastaan. Yhdysvaltain suunnitelmissa on sijoittaa raskasta aseistusta Baltian maihin, Puolaan, Romaniaan ja Bulgariaan noin 5 000 sotilasta varten. Ukrainan tilanne noussee Nato-kokouksen keskeiseksi aiheeksi.