Kuhmolaismies synnyttää karhun vaikka neljässä tunnissa

Karhunveiston maailmanmestari Esko Heikura taiteilee moottorisahalla karhuveistoksen nopeimmillaan jopa alle kahdessa tunnissa, jos on oikein kiire.

kulttuuri
Esko Heikuran veistämiä teoksia, mm. karhu.
Esko Heikuran teoksia.Heli Sirviö / Yle

Esko Heikura on saapunut veistopaikalleen Kuhmon keskustan lähelle. Tarvitaan iso kuusipuunpökkelö, moottorisaha ja bensaa jotta työ voi alkaa. Sahanpurua on vuosien aikana kertynyt laajalle alueelle toista metriä korkea kerros ja puru lentää, kun karhunveiston maailmanmestari käynnistää työkalunsa. Puolen tunnin pärisyttämisen jälkeen karhulle ovat jo hahmottuneet pää ja kroppa, sekä jalat, jotka nekin ovat hyvin lajityypillisiet.

– Kuusi on aika pehmeää veistää, koivukin käy materiaaliksi. Kuusen pehmeys riippuu siitäkin, onko se tiheäsyinen vai nopeasti kasvanut puu.

Tästä karhusta muotoutuu tänään vajaan metrin korkea, nelinkontin maassa seisova yksilö. Heikura on tehnyt myös takajaloillaan seisovia karhuja. Suosituin malli on muutaman kymmenen sentin mittainen pikkukarhu, jollaisia hän on veistänyt satoja kappaleita.

Esko Heikura veistämässä karhua moottorisahalla.
Esko Heikura veistämässä karhua moottorisahalla.Heli Sirviö / Yle

– Alunperin innostuin moottorisahalla veistämisestä kahdeksan vuotta sitten kun kävin Hannu Kyllösen ohjaamalla hirsikurssilla. Sitten päätin kokeilla veistää eläimiä moottorisahalla, Heikura sanoo.

Metson veistämiseen menee ainakin kaksi päivää kaikkine viimeistelyineen, kuten värityksineen.

Esko Heikura

Ennen sitä Heikura oli askarrellut paljon muutakin ja tehnyt puuveistoksia käsityökaluilla. Karhunveistossa kuhmolainen on kehittynyt maailmanmestariksi varsin lyhyessä ajassa ja suomenmestaruuksiakin plakkarissa on useita.

Viimeksi kesäkuun alussa järjestetyistä moottorisahaveiston SM-kisoista tuomisina oli hopeamitali. Ähtärissä järjestetyissä kilpailuissa Heikura veisti muflonin, mutta kotipihalta löytyy muun muassa suomenpystykorva, jänis ja pyrstönsä komeaksi viuhkaksi levittänyt ukkometso. Heikura on tehnyt myös riekkoja, kotkia, vesilintuja, lapiosarvisen hirven, balettitanssijan sekä krokotiilin.

– Metson veistämiseen menee ainakin kaksi päivää kaikkine viimeistelyineen, kuten värityksineen, Heikura sanoo.