Guggenheim-voittaja kilpailusääntöjen vastainen

Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun on voittanut museo on kilpailusääntöjä korkeampi.

Guggenheim
Visualisointi GH-04380895 -rakennuksesta.
Moreau Kusunoki Architect, Guggenheim Helsinki

Ranskalaisen Moreau Kusunoki Architect -arkkitehtitoimiston voittoisassa työssä yksi rakennuksista nousee huomattavasti Helsingin perinteisen siluetin yläpuolelle. Tämä ei noudata Guggenheimin taidemuseon arkkitehtuurikilpailun sääntöjä.

Säännöissä sanotaan muun muassa että rakennuksen pitää sopia ympäristöön ja se ei saa estää näkymää Tähtitorninmäeltä tai rakennuksen yli.

Suomalaiset arkkitehdit arvostelivat jo aiemmin sitä, että useat finaaliin päässeet työt eivät olleet kilpailusääntöjen mukaisia. Arkkitehti ja tekniikan tohtori Harri Hautajärvi totesi, että kilpailuohjelman sääntöjä pitää noudattaa.

– Jos jury ei niitä noudata, niin se on erikoinen tilanne, sanoi Hautajärvi tammikuussa.

Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n kilpailusihteeri, arkkitehti Mari Koskinen kertoi tuolloin, että arkkitehtuurikilpailuissa säännöistä poikkeava työ saatetaan hyväksyä erityistapauksessa. Tämä yleensä siinä tapauksessa, että ehdotus on arkkitehtonisesti erityisen mielenkiintoinen.

Rahoitus vielä avoinna

Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailun voittajan julkistustilaisuudessa nousi esiin jälleen myös museon rahoitus, joka on edelleen avoinna. Guggenheim Helsingin Tukisäätiö on kerännyt museon saamiseksi yksityistä rahaa.

Säätiön puheenjohtajan Ari Lahden mukaan lahjoitusten kerääminen on ollut hankalaa tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

– Ihmisten saaminen mukaan projektiin, joka on vielä auki ja josta puhutaan paljon tiedotusvälineissä, on erittäin hankalaa.

Puolen vuoden aikana säätiö on saanut kerättyä yksityistä rahaa pariltakymmeneltä taholta. Mukana on sekä yksityisiä henkilöitä että yrityksiä. He ovat lahjoittaneet museon rahoittamiseen kymmenen miljoonaa euroa.

– Olemme saaneet kasaan kolmanneksen tavoitteestamme. Uskon, että saavutamme lopullisen tavoitteen, joka on 30 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, Lahti sanoo.

Guggenheim-museo vaatii toteutuakseen todennäköisesti myös Suomen valtion tukea. Museon rakentamisesta ei ole tehty päätöstä.