Kahdeksan kilometriä penkkejä – Kesätapahtuman odotetaan kolminkertaistavan paikkakunnan väkimäärän

Heinäkuun alussa järjestettävä körttikansan suurtapahtuma hakee jo muotoaan Sotkamossa Salmelan keltaisen puukoulun pihalla. Talkoolaiset ovat saapuneet eri puolilta maata. Herättäjäjuhlille odotetaan jopa 30 000 vierasta.

ilmiöt
Herättäjäjuhlien kasaamista traktoreiden avulla.
Tiia Korhonen / Yle

Herättäjäjuhlien rakentaminen alkoi maanantaina. Tiistaina työt ovat jo hyvällä mallilla, kertoo talkootoimikunnan puheenjohtaja Yrjö Sorvari.

– Aloitimme talkoot aamulla yhdeksältä, kun kannoin kahvipannua sisälle. Täällä oli jo puolenkymmentä ihmistä odottamassa seitsemästä lähtien, koska eivätkö ne työt yleensä ala seitsemältä, Sorvari naurahtaa.

Parhaillaan juhla-alueelle rakennetaan ravintolaa ja kuorokatosta. Lisäksi vanhaa Salmelaa tyhjennetään mattopuista.

– Seuraavaksi laitamme ravintolaan pöydät ja kuorokatoksen viereen puhujakorokkeen. Penkkejä tulee noin kahdeksan kilometriä, mutta ne me laitamme paikalleen vasta viimeiseksi, pari päivää ennen juhlia.

Sorvarin mukaan talkoolaisia on paikalla 20–30. Itse tapahtuman aikana heitä tarvitaan huomattavasti enemmän.

– Talkoolaiset ovat tärkeitä, koska odotamme 30 000 vierasta. Talkoolaisia on oltava 1 500. Siellä on monta sellaista, jotka tekevät jopa kaksi kuuden tunnin työvuoroa kolmena päivänä. Talkoolaisia on eri puolilta maata ja he tuovat mukanaan omaaosaamistaan aikaisemmista herättäjäjuhlista.

Täällä oli jo puolenkymmentä ihmistä odottamassa seitsemästä lähtien, koska eivätkö ne työt yleensä ala seitsemältä.

Yrjö Sorvari

– Meillä on riittävästi järjestys- ja tieturvamiehiä, mutta muutamasta paikasta uupuu vielä talkoolaisia. Ravintolapuolella on edelleen kova kysyntä, joten sinne tarvitsemme ihmisiä. Myös paikotuslippujen ja jäätelön myyntiin tarvitaan talkoolaisia, Sorvari jatkaa.

Sotkamon keskustaan on juhla-alueelta on vain 500 metriä, joten Sorvari ei odota suuria liikenneruuhkia.

– Olemme varautuneet tähän liikennesumaa varten niin, että meillä kiertää tässä kolme linja-autoa 20 minuutin välein Vuokatin ja Sotkamon välistä aluetta. Linja-autoihin voi ostaa viidellä eurolla rannekkeen, jolla voi matkustaa koko viikonlopun.