Kesäteatterit nojaavat pääosin perinteiseen – mausteena muutama tuoreempikin näytelmä

Nivalassa Kuningasjätkä,Toholammilla Ulvova mylläri ja Eskolassa Saksalainen vieras. Kesäteatteririntamalla on tarjolla runsaasti komiikkaa sekä hieman syvempääkin sanomaa. Ensimmäinen kesäteatteri on esityskautensa saanut jo päätöksensä, muut esitykset odottavat yhä ensi-iltaansa tai jatkavat esityskauttaan.

kesäteatterit
Kuvassa Nivalan kesäteatterin Kuningasjätkän näyttelijäkaarti
Teijo Jussila / Nivalan kesäteatteri

Heinäkuu on tutusti suosituin kesäteatterin ensi-iltakuukausi, jolloin seitsemän esitystä aloittavat näytöskautensa. Pääasiallisesti työryhmät ovat kasattu harrastajista, mutta muutama teatterialan ammattilainenkin on mukaan mahtunut.

Eskolaan saapuu saksalainen vieras, Häkkilässä ulvoo mylläri ja Salonkylässä jalkapallofanit

Eskolan kesäteatterin ohjaaja Maria Haapanen lupaa tapahtumarikasta teatterikokemusta, kun lavalle saapuu Arto Ojakankaan kirjoittama Saksalainen vieras.

– Kyseessä on tarina Aittarannan maatilamatkailutilasta, jolla on finanssikriisi. Pakkaa tulee sekoittamaan Saksasta tuleva vieras, kertoo Haapanen.

Kaustisen Salonkylässä nuorisoseuralla esityksessä on Teuvo Ruohorannan Intohimoinen jalkapallomies. Alpo on innokas jalkapallomies, jonka harrastus on vienyt mukanaan. Ohjaaja Tanja Kupiainen lupaa, että lavalla nähdään Alpon sotkuja vuosien varrelta, jossa näkökulmaa nähdään myös perheenkin puolelta.

Toholammin Häkkilän kesäteatterissa luotetaan Arto Paasilinnan klassikkoon Ulvova mylläri. Ohjauksesta vastaa Niina Karttunen, jolla on sormet pelissä myös neljässä muussakin kesän tuotannossa ympäri Keski-Pohjanmaata.

Kalajoella rymistelevät Rölli ja Suomen hevonen

Kalajoen Willi lakeus kertoo kesäkuussa tarinaa kulutusjuhlaa viettävistä rölleistä. Röllimetsä on vaarassa joutua romun ja roskan alle, mutta Maahiskeiju ja Rölli yrittävät estää katastrofin syntymisen.

Heinäkuussa starttaa Suomen hevonen, joka on ollut vuosien varrella ohjelmistossa niin harrastaja- kuin ammattiteattereissa ympäri maata.

– Tarinaa voisi nimittää tragikomediaksi, jossa perhe elää kituuttaa maaseudulla EU-Suomessa, missä virkailijakin ulkoilee enemmän kuin maanviljelijä, kertoo näytelmän ohjaaja Raimo Hentunen.

Nivalassa matkataan tukkijoella, Pietarsaari ihmetellään siunattuja hulluja

Markku Pölösen kirjoittama Kuningasjätkä nähdään Nivalan Katvalan museoalueella. Pölösen laulunäytelmän ohjaa Niina Karttunen.

Sikurimuseon pihapiirissä Pietarsaaren Näyttämö esittää Siunatun hulluuden. Rummukaisen veljekset lähtevät viemään nuorimmaista hullujenhuoneelle. Näytelmä on kokemusrikas seikkailu, jonka ohjaa Matti-Pekka Heikura.

Kokkolan Tankarissa vilistää jänis

Kulttuuriosuuskunta Oravan Pyörä on solminut yhteistyösopimuksen Kokkolan Matkailun kanssa. Yhdessä he järjestävät laivamatkan Tankarin majakkasaarelle, jossa yleisö pääsee mukaan seikkailuun yhdessä Vatasen kanssa. Jäniksen vuosi on Arto Paasilinnan klassikkoteos, jonka Oravan Pyörän teatteriammattilaiset ottavat käsittelyynsä ja muovaavat tarinasta uutta tulkintaa.

Kesäteattereiden loistoa

Keski-Pohjanmaan maakunnassa vietetään rikasta teatterikesää, jossa näytöksiä on luvassa runsaasti. Teatterikävijöille on luvassa pääosin paljon iloa ja naurua. Lisätietoja esityksistä löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).