Venäjältä tullut alumiinikuona liukenee vesistöihin Lappeenrannassa

Lappeenrannan Mustolan satama-alueelle haudattu alumiinikuona saastuttaa alueelle imeytyvää vettä. Venäjältä tuotua alumiinikuonaa kipattiin aikoinaan satamaan tuhansia tonneja. Kaupunki rakentaa alueelle pumppaamon, jolla saastuneet vedet saataisiin ohjattua jätevedenpuhdistamolle.

Kotimaa
Lappeenrannan Mustolan sataman kemikaalikenttä
Tommi Parkkinen/Yle

Lappeenrannan Mustolan satama-alueelle, kanavan laidalle, on vuonna 1995 haudattu 3 000 tonnia Venäjältä tullutta alumiinikuonaa. Kuona on sijoitettu asfaltilla päällystetyn kemikaalikonttikentän alle. Kuonasta liukenee alueen vesistöihin erilaisia haitallisia yhdisteitä.

Alueen vesistä on vuodesta 1995 otettu näytteitä. Näytteissä on aika ajoin havaittu turvallisen rajan ylittäviä alumiinipitoisuuksia.

Lappeenrannan ympäristötarkastaja Sara Piutunen kertoo, että alueella on huomattu korkeita ammoniumtypen pitoisuuksia. Ammoniumtyppi aiheuttaa muun muassa vesistöjen rehevöitymistä. Ongelmana ovat myös muut typpipitoiset yhdisteet.

Alueen maaperään imeytyvät vedet eivät käytännössä poistu vapaasti mihinkään

Joonas Talka

Alueelle suodattuvat vedet on aikaisemmin johdettu Saimaan kanavaan. Lappeenrannan kaupungin harjoitteluinsinööri Joonas Talka kertoo, että alueen salaojat tulpattiin loppuvuonna 2013.

– Saimaan kanavaan menevä putki tulpattiin, kun haitta-ainepitoisuuksien huomattiin nousseen. Alueen maaperään imeytyvät vedet eivät käytännössä poistu vapaasti mihinkään, toteaa Talka.

Talka kertoo, että alumiinikuonakentän vesiä viedään tarvittaessa jatkokäsittelyyn pumppuautolla.

Maan omistaa Lappeenrannan kaupunki. Kaupungin kannalta kallein vaihtoehto on poistaa maahan haudattu alumiinikuona kokonaan. Kuona täytyy poistaa, jos vesistöön liukenevia aineita ei saada kuriin.

Murskekenttä estämään vesien imeytymistä

Lappeenrannan kaupunginhallitus on hyväksynyt kesäkuussa ehdotuksen Mustolan satamakentän rakentamisen rahoituksesta. Alueelle rakennetaan käytetystä asfaltista tehdystä murskeesta noin kahden hehtaarin kokoinen kenttä. Murske on kertaalleen käytettyä ja sen käyttö vaatii ympäristöluvan hakemista. Joonas Talkan mukaan ympäristöluvan saa tässä tapauksessa helposti.

Alueelle suodattuvat vedet on aikaisemmin johdettu Saimaan kanavaan

Murskekentän rakentamisella tehdään varastointitilaa nykyisellään käyttämättömänä olevalle kentälle. Kentälle on tarkoitus sijoittaa esimerkiksi merikontteja. Kentän päällysteenä on parhaillaan kivituhka. Uudella päällysteellä pyritään myös vähentämään alueelle suotuvan veden määrää.

Samassa urakassa on tarkoitus rakentaa pumppaamo, jolla haitta-aineita sisältävät jätevedet saadaan pumpattua suoraan jätevedenpuhdistamolle. Alueelle rakennettaisiin myös noin 350 metriä jätevesiputkea.

Kuona täytyy poistaa, jos vesistöön liukenevia aineita ei saada kuriin

Rakennusurakan kustannusarvio on 200 000 euroa. Hanke on tarkoitus rahoittaa täysin EU- ja elinkeinomäärärahalla. Urakka valmistuu vuoden 2016 toukokuuhun mennessä.

Sara Piutunen toteaa, että suunniteltujen toimenpiteiden vaikutusta ympäristölle on vaikea arvioida. Vaikutukset nähdään vasta toimenpiteiden jälkeen otetuissa vesinäytteissä.