Hyppää sisältöön

Hurjia sademääriä Kuopiossa – vesi tulvi parkkihalliin

Kuopion Maaningalla on satanut tämän vuorokauden puolella jo yli 60 millimetriä. Kaupungin keskustassa sateet valuivat jälleen toriparkkiin, joka on kärsinyt vesivuodoista aikaisemminkin.

Kuva: Riikka Nurmi / Yle

Kuopiossa on saatu tänään todistaa harvinaisen rankkoja sateita. Esimerkiksi Maaningalla mitattiin 12 tunnin aikana peräti 61,4 millimetrin sademäärä.

Kaupungin keskustassa puolestaan rankkasade aiheutti jälleen vesivuodon toriparkissa. Pahimmillaan toriparkkiin valui vettä varsin runsaasti. Vastaaviin ongelmiin on törmätty toriparkissa useita kertoja ja vuotoja on myös pyritty sinnikkäästi korjaamaan.

Kuopion kaupungilla ei ollut vielä tiistaina iltapäivällä tarkkaa tietoa siitä, mistä vuoto johtuu ja mikä taho siitä on vastuussa. Veden epäillään kuitenkin vuotaneen toriravintolan putkituksia varten jo aiemmin tehdystä läpiviennistä. Vuotokohtaa tutkitaan tarkemmin huomenna.

Vettä on päässyt myös Kuopion torille rakennetun lasipaviljongin kattorakenteisiin. Katolla on tehty huoltotöitä, joiden yhteydessä vesieristeitä on otettu pois, mutta niitä ei ole asennettu kunnolla takaisin. Vuodot havaittiin tänä aamuna.

– Siellä on tehty jokin virhe, ei ole laitettu vesieristeitä kunnolla paikalleen, toteaa Kuopion pysäköintilaitoksen toimitusjohtaja Ari Pääkkö.

Pelastuslaitos on käynyt tyhjentämässä vedestä myös ainakin yhden varastohallin lattian ja omakotitalon kellarin iltapäivän aikana.

Salamanisku pysäytti junaliikenteen

Sää on vaikuttanut myös junien kulkuun. Junaliikenne keskeytettiin tiistaina päivällä Varkauden ja Viinijärven välillä ukkosen aiheuttaman turvalaitevian vuoksi. Laite vikaantui, kun siihen iski salama Heinäveden kohdalla. Vian vuoksi Joensuu–Pieksämäki välin junia korvattiin linja-autoilla Heinäveden Vihtarin ja Varkauden välillä. VR:ltä arvioidaan, että vika saadaan korjattua kello 18.30 mennessä.

Tänään sähköradan vaurio keskeytti junaliikenteen myös Iisalmen ja Kajaanin välillä. Tämä vaurio ei kuitenkaan todennäköisesti johtunut säästä.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan rankimmat sateet nähdään tänään ja huomenna; loppuviikkona sateet rauhoittuvat ja sää lämpenee. Huomiselle on kuitenkin annettu varoitus erittäin voimakkaista ukkospuuskista Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueille.