Kaikille ei opinpolku aukea heti – asiantuntijat neuvovat miettimään vaihtoehtoja

Osa nuorista jää vaille toisen asteen paikkaa tai paikka ei ollut mieluinen. Nuorten Ohjaamo-palveluista neuvotaankin olemaan pyörittelemättä peukaloita, jos tulevaisuudensuunnitelmat ovat auki.

Kotimaa
Koululainen selaa kirjaa tukiopetuksessa.
Jalasjärvellä tarvittaisiin nopeasti uudet tilat yläkoululaisille.Yle

Joihinkin toisen asteen opiskelupaikoista on niin kova tunku, että paikka saattaa olla kiven alla. Esimerkiksi kosmetologialalle hakijoita on paljon, joten paikka ei välttämättä irtoa ensihakemalta.

– Osa nuorista hakee vain muutamaa kiinnostavaa koulutuspaikkaa, silloin paikka saattaa jäädä saamatta, kertoo opinto-ohjaaja Hanna Nuutinen Ohjaamo-palveluista Joensuusta.

Hän neuvoo ilman opiskelupaikkaa jäävää nuorta miettimään, mitä uravaihtoehtoja on.

Joillakin yhdeksäsluokkalaisilla saattaa olla työelämävalmiuksia niin, että hän voi hakea vaikkapa oppisopimuspaikkaa. Jos työpaikka löytyy, saa työnantaja palkkatukea.

Sille, joka haluaa korottaa arvosanojaan tai saada lisävalmiuksia toisen asteen koulutusta varten, saattaa tulla kysymykseen kymppiluokka tai ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava (Valma) -koulutus.

Ammatilliset oppilaitokset ja lukiot järjestävät myös lisähakuja täyttämättä jääneille paikoille. Opintopaikkoja voi hakea esimerkiksi opintopolku.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivuilla tai oppilaitoksen omien sivujen kautta.

Ympäri Suomea toimivista Ohjaamoista saa tietoa erilaisista koulutuksen ja työelämän vaihtoehdoista.

Esimerkiksi hyvin työllistävä metalliala on sellainen, jonka ajatellaan vieläkin olevan sellaista rasvanäppihommaa.

Tero Vornanen

Mielikuvat tärkeitä

Hankepäällikkö Tero Vornanen kertoo, että opiskelupaikkoja hakiessa mielikuvilla on paljon merkitystä nuorille.

– Esimerkiksi hyvin työllistävä metalliala on sellainen, jonka ajatellaan vieläkin olevan sellaista rasvanäppihommaa.

Vornanen kertoo, että metallialalla nykyään paikat ovat erilaisia ja työ saattaa olla hyvinkin kliinistä.

Ilmoittautuminen on helppoa

Lukioihin tai ammatillisiin oppilaitoksiin ilmoittautuminen on helppoa, paikan vastaanottamisen voi nykyään tehdä sähköisesti.

Mattimyöhäisiä tai huonomuistisia – siis niitä, joilta paikan vastaanottaminen syystä tai toisesta unohtuu – Nuutinen kehottaa soittamaan suoraan oppilaitoksen opintotoimistoon.

Keskeyttäneet suurin ongelma

Ohjaamo-koordinaattori Maria-Teresa Ikonen kertoo, että suurimmalle osalle yhdeksäsluokkalaisista löydetään kyllä jatko-opiskelupaikka, jos sellaisen tahtoo.

Suurimmassa vaarassa syrjäytyä ovat ne, jotka jättävät lukion tai ammatillisen koulutuksen kesken. Takaisin koulunpenkille on vaikeampi päästä, sillä peruskoulunsa juuri päättäneet kiilaavat ohi valinnoissa.

Ohjaamosta kannustetaan hakeutumaan tällöin ohjauspalveluihin. Jos toisen asteen opinnot ovat keskeytyneet useita kertoja, saattaa olla kyse toistuvista toimintatavoista, joihin voidaan löytää apua sopivalla ohjauksella.

Mikäli kesken jääneen tutkinnon haluaa suorittaa loppuun, apua voi kysyä esimerkiksi etsivältä nuorisotyöntekijältä tai tulemalla Ohjaamoon. Joensuun Ohjaamo on auki melkein koko kesän ajan.

Juttua korjattu: Toisen asteen paikan vastaanottaminen päättyi torstaina 25.6., artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että paikka pitäisi vastaanottaa perjantaina 26.6. Artikkelia on korjattu niiltä osin, missä päivämäärä on.