1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Teiskolaiset vaativat, että bussilipun hinta pysyy samana kuin muillakin

Tampereen liikenne kaavailee korotuksia Teiskon asukkaiden bussilippujen hintaan. Alueen asukkaat haluavat, että maksu pysyy samana kaikille kaupunkilaisille.

Matka Tesikon kirkolta Tampereen keskustaan voi jatkossa tulla kalliiksi. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Tampereen liikenteen suunnitelmat ovat saaneet teiskolaiset ärsyyntymään. Linja-autolipun hintaa aiottiin alun perin korottaa jopa kolminkertaiseksi aiempaan verrattuna.

Raju vastustus sai Tampereen liikenteen harkitsemaan tilannetta. Nyt kaupungin tavoitteena on hinta, joka olisi aiempaa esitystä kohtuullisempi.

Alueen asukkailla on asiasta selvä käsitys. Kaikkien kaupunkilaisten pitäisi maksaa lipusta yhtä paljon. Muussa tapauksessa menettely on lain vastainen.

– Kuntalain ja terveydenhoitolain mukaan Tampere on velvollinen huolehtimaan siitä, että palvelut ovat yhdenvertaisesti saavutettavissa, sanoo Maisansalossa asuva opettaja Sirpa Pursiainen.

Harrastukset käyvät kalliiksi

Teiskolaiset ovat pyrkineet vaikuttamaan päätöksentekoon monin tavoin. Maisansalossa asuva Jouko Salo toimii Koillis-Alvareissa, joka ottaa kantaa kaupungin hankkeisiin. Bussilippujen hinnoittelun tavoitteena on sama hinta kaikille.

– Nuorison ja lasten kulkeminen harrastuksiin on erittäin tärkeä asia. Jo nyt seurojen lisenssimaksut ovat niin suuria, että bussilippujen hinnakorotuksiin ei ole enää varaa, Salo toteaa.

Salon ja Pursiaisen mukaan kaupungin palvelujen hinnoittelussa on pohjimmiltaan kyse alueen elinkelpoisuuden säilyttämisestä.  Jos arki käy liian kallliiksi, kaupunginosaan on vaikea houkutella uusia asukkaita tai matkailijoita.

– Meillä on täällä luontoa, joka antaa loistavat mahdollisuudet matkailualalle. Myös ysitie on lähellä, jos ajatellaan yrityksiä ja logistiikkaa, Sirpa Pursiainen sanoo.