Taistelu jättipalsamia vastaan alkoi – vieraslajia kitketään Oulun korkeudella

Jättipalsami on vieraslaji, joka on tullut Suomeen jäädäkseen. Sitä kasvaa eteläisen Lapin korkeudella. Oulussa kasvia kitketään pois nyt talkoovoimin.

luonto
Kitkettyjä jättipalsamin taimia.
Jättipalsami irtoaa maasta helposti. Kati Teirikko / Yle

Himalajalta kotoisin oleva ruohokasvi jättipalsami on levinnyt yhä pohjoisemmaksi. Eteläisessä Suomessa jättipalsamia on kitketty talkoovoimin jo pitkään ja taistelu tätä lajia vastaan on ainakin osin jo hävitty paikoin lounaisessa Suomessa.

Oulun korkeudella jättipalsami on levinnyt myös nopeasti. Tänä kesänä sitä kitketään pois urakalla. Oulun luonnonsuojeluyhdistys, kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut sekä Hietasaaren palstaviljelijät järjestävät useana iltana kitkentätalkoita.

– Luonnonsuojelun kannalta ajateltuna me haluamme, että suomalainen luonto pysyy elinvoimaisena ja monimuotoisena. Jättipalsami on suomalaisessa ympäristössä erittäin kilpailukykyinen ja voimakas kasvi. Se varjostaa kaiken muun kasvillisuuden alleen, luonnonsuojeluyhdistyksen aktiivi Hannu Karvonen kertoo.

Siemenkota poksahtaa ja ampuu siemenet kauas

Jättipalsami kasvaa noin puolitoistametriseksi. Oulun korkeudella jättipalsami ei vielä kuki ja nyt onkin sopiva hetki nyhtää kasvit pois ennen kuin siemenet kypsyvät. Laji leviää erikoisella tavalla.

– Se ampuu siemeniä pitkien matkojen, jopa metrien, päähän, Karvonen sanoo.

Läpikuultavavartinen ja hentojuurinen kasvi on helppo irrottaa maasta. Tämän jälkeen kasvit kerätään jätesäkkeihin ja viedään pois.

Syyttävä sormi kotipuutarhureihin päin

Jättipalsami on levinnyt Suomen luontoon kotipuutarhoista, joissa se on edelleen suosittu koristekasvi kauniiden kukkiensa takia.

– Suurin syy sen leviämiseen ovat juuri kotipuutarhat. Moni vie esimerkiksi omakotitalossa aitojensa ulkopuolelle puutarhajätettä. Niin ei saisi tehdä, Karvonen muistuttaa.

Talkoolaisten toiveissa on, että myös kaupunkilaiset voisivat itse nyhtää jättipalsameita pois jos niitä näyttää leviävän asuinympäristöön.

Jättipalsamin kitkentätalkoot jatkuvat Oulussa keskiviikkona Koskelassa ja torstaina Iinatissa.