Kainuun kiistelty luonnonvarasuunnitelma valmistui – "Me toteutamme omistajien tekemiä päätöksiä"

Luontojärjestöjen keskuudessa kritiikkiä aiheuttanut Kainuun luonnonvarasuunnitelma vuosille 2015–2020 on aluejohtaja Arto Tolosen mukaan ymmärretty väärin.

luonto
Vanha kuusi.
Petri Lassheikki / Yle

– Luontojärjestöillä oli sellainen käsitys, että luonnonvarasuunnittelu on metsien suojelun väline, niinhän ei ole. Me toteutamme omistajien tekemiä päätöksiä, eli sitä mitä valtio päättää. Emme voi muuttaa annettuja maan käyttöpäätöksiä, sanoo Metsähallituksen Kainuun ja Pohjanmaan aluejohtaja Arto Tolonen.

– Minusta tässä koko ajan liioitellaan luontojärjestöjen roolia ja heidän kritiikkiään. Tässä on ollut paljon sellaisiakin toimijoita, jotka ovat olleet tyytyväisiä.

Kainuun luonnonvarasuunnitelmassa ei ilmene Tolosen mitään isompia muutoksia menneisiin vuosiin.

– Hakkuumäärät nousevat jonkin verran kasvatushakkuiden lisääntyessä.

Aluejohtaja Arto Tolonen korostaa samaa kuin Metsähallituksen tiedote. Luonnonvarasuunnittelu on Metsähallituksen maa- ja vesialueiden käytön pitkän aikavälin suunnittelua.

– Meidän hakkuumäärien varaan ei voi sellutehtaita rakentaa. Hakkuureservit ovat yksityismetsissä. Olemme hakanneet suunnitelmallisesti ja maltillisesti.

Metsähallituksen mukaan retkeilypalveluita kehitetään ja palveluita kohdennetaan vastaamaan entistä tehokkaammin kysyntää.

– Joudumme joiltain alueilta purkamaan retkeilyrakenteita ja joillekin alueille lisäämään niitä, tällainen kohde on esimerkiksi Hossa, sanoo Arto Tolonen.

Kainuun uusi luonnonvarasuunnitelma vuosille 2015–2020 vahvistettiin Metsähallituksen johtoryhmässä 17. kesäkuuta.