Kauppiaat iloitsevat autoveropäätöksestä

Kymenlaaksolaisissa autoliikkeissä hallituksen veropäätös on otettu ilolla vastaan. Kun tarkkaa tietoa autoverosta ei ole ollut, on ostopäätöksiä lykätty.

Kotimaa
Henkilöautoja myyntinäyttelyssä
Juha Korhonen / Yle

Kymenlaakson autokauppiaat iloitsevat hallituksen päätöksestä alentaa autoveroa. Kauppiaiden mukaan päätöksen odottelu on näkynyt selvästi autokaupan hiljenemisenä, kun asiakkaat ovat lykänneet ostopäätöstä.

– Voisi kai sanoa, että ketsuppipullo aukesi tämän päätöksen myötä ja tilanne normalisoituu, sanoo haminalaisen Autoportin myyntipäällikkö Esa Huhtala.

Veroale koskee autoja, joiden hiilidioksidipäästö on enintään 140 grammaa kilometriltä. Vero alenee asteittain ensi vuoden alusta alkaen. Keskipäästöisten (124 grammaa/kilometri) autojen vero alenee noin 260 euroa vuosittain. Esimerkiksi sähköllä ladattavien hybridiautojen vero alenee enimmillään 52 prosenttia.

Kauppiaat uskovat myös heinäkuun alussa alkavan romutuspalkkiokokeilun piristävän autokauppaa jonkin verran. Vuoden loppuun kestävän kampanjan aikana kuluttaja saa vanhan henkilöautonsa romutettuaan 1 500 euron alennuksen uuden auton oston yhteydessä.

– Uskoisin sen tuovan meille muutaman kymmenen auton lisämyynnin loppuvuonna, sanoo Auto-Sunin toimitusjohtaja Ville Suni.