1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Hanssin-Jukka on nyt valmis kohtaamaan yleisönsä

Hanssin-Jukasta on viime aikoina puhuttu paljon, ja nyt sen esittelytila on vihdoin auki Hämeenlinnassa Kauppakeskus Tuulosessa. Koneen lisäksi hangaarissa pääsee tutustumaan vanhuksen värikkäisiin vaiheisiin. Katso video, se kurkistaa myös koneen sisätiloihin.

liikenne
Hanssin-Jukan keula lähikuvassa
Markku Karvonen / Yle
Hanssin-Jukka esittelytilassaan
Hanssin-Jukka on nyt esillä Kauppakeskus Tuulosessa Hämeenlinnan Tuuloksessa. Avajaisia vietettiin keskiviikkona.

Yleisö on päässyt tiistaina tutustumaan Suomen ehkä tunnetuimpaan lentokoneeseen, jatkosodan asuun entisöityyn DC-kakkoseen Hanssin-Jukkaan kauppakeskus Tuulosessa.

Haarapääskytkin kunnioittivat yleisöavajaisia ylilennoillaan.

Samalla kone koki toisen tulemisensa Hämeenlinnassa. Se tuli tutuksi matkailunähtävyytenä ja kahviona Hämeenlinnan linja-autoaseman tuntumassa 1960- ja 70-luvuilla. Nyt se palasi entiseen Tuulokseen, kun konetta esillä pitävä perinneyhdistys ja puolustusministeriö sopivat 20 vuoden näytteilläpitoajasta.

Entisöijät, perinneyhdistys, kauppakeskus ja kaupunki toivovat, että koneesta tulee uusi 12-tien vetonaula. Vuosittain ohi ajavien määrä nousee pariinkymmeneen miljoonaan ihmiseen. Päivän yleisöavajaisissa kaikki kiittelivät koneen entisöintijälkeä ja hangaarin eli säilytyshallin sopivuutta.

Kutsuvieraita, harrastajia ja uteliaita

Tiistaisen juhlan satojen ihmisten joukossa oli kutsuvieraita, ilmailun harrastajia ja uteliaita, mutta myös niitä jotka kävivät jo kahvioajan Hanssin-Jukassa.

Entisille luokkaretkeläisille lentokone on mieleen jäänyt yhtenä Hämeenlinnan ”pakollisena” käyntikohteena. Jo lentokoneen sisällä käynti tai siivellä ollut ulkoterassi tekivät vaikutuksen.

Aivan fantastisen hieno.

Matti Lampela

Koneen 80-vuotiseen taipaleeseen mahtuvat ruotsalaislahja talvisotaa käyvälle Suomelle, jatkosodan sotalennot sekä tärkeä tehtävä ilmavoimien ensimmäisenä kuljetuskonetyyppinä, täpärä pelastus romutukselta, parikymmentä vuotta Hämeenlinnassa taivasalla kahviona, rappion vuodet lähes romukunnossa kohtaloaan odottamassa, työläs ja vaikea kunnostusprojekti sekä pähkäily uudesta sijoituspaikasta.

Eläkkeellä oleva liikennelentäjä Matti Lampela oli tullut avajaisiin katsomaan Hanssin-Jukkaa Espanjasta saakka.

– Aivan fantastisen hieno, hän luonnehti entistämisjälkeä.

Lampela ei itse koskaan lentänyt DC-2-koneella, mutta sen isoveljellä DC-3:lla. Kolmonenkin oli huonolla säällä raskas kone lentää, niinpä Lampela arveli, että kakkonen oli vielä raskaampi.

Ilman muuta kannatti Malagasta saakka tulla harvinaisuutta katsomaan, lentäjä vakuutti.

Korjattu 24.6.2015 klo 6.29 keskiviikko tiistaiksi.

Lue seuraavaksi