Isisin kerrotaan räjäyttäneen Palmyran historiallisia mausoleumeja

Isis valtasi Palmyran toukokuussa ja sen on pelätty tuhoavan kaupungin antiikin aikaiset kulttuuriaarteet.

Ulkomaat

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön taistelijat ovat tuhonneet kaksi muslimien historiallista mausoleumia Palmyran historiallisessa kaupungissa, kertoo Syyrian muinaismuistohallinnon johtaja Maamoun Abdulkarim.

Uutistoimisto AFP:n lainaaman Abdulkarimin mukaan jihadistit räjäyttivät Muhammed bin Alin ja Nizar Abyu Bahaaeddinen hautamuistomerkit kolme päivää sitten. Bin Ali oli profeetta Muhammadin serkun jälkeläinen ja Abu Bahaaeddine palmyralainen uskonnollinen hahmo.

Abu Bahaaeddinen hautamuistomerkin kerrotaan olevan yli 500 vuotta vanha.

Isisin pelätään tuhoavan Palmyran kulttuuriaarteet

Isis valtasi Palmyran toukokuussa ja jihadistien on pelätty tuhoavan kaupungin antiikin aikaisia kulttuuriaarteita.

Abdulkarimin mukaan Isis on tuhonnut Pohjois- ja Itä-Syyriassa valtaamillaan alueilla ainakin 50 mausoleumia, jotka ovat olleet iältään 100–200-vuotiaita.

Isis pitää kyseisiä mausoleumeja uskonsa vastaisina ja kieltää vierailut paikoilla, Abulkarim sanoo.

Kymmenen päivää sitten jihadistit tuhosivat marmorisia hautakiviä Palmyran asukkaiden hautausmaalla, koska heidän mielestään hautojen ei tulisi olla näkyviä, Abdulkarim sanoo.

Viikonloppuna kerrottiin, että Isis oli asettanut miinoja ja pommeja Palmyran historialliseen osaan. Asiasta kertonut Syrian Observatory for Human Rights -järjestö totesi, ettei ole varmaa, valmistautuuko Isis tuhoamaan kulttuuriaarteita vai onko tarkoituksena estää hallituksen joukkoja etenemästä kohti kaupunkia.

Syyrian armeija on viime päivinä edennyt kaupungin länsipuolelle.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset