Lähiöt lakastuvat vanhoilla teollisuuspaikkakunnilla

Työpaikkojen vähentyminen ja asukaskato ovat hiljentäneet lähiöt monella vanhalla teollisuuspaikkakunnalla. Pirkanmaalla esimerkiksi Orivedellä ja Mänttä-Vilppulassa vanhoja kerrostaloja on purettu, koska niiden korjaaminen ei kannata.

Kotimaa
Kerrostalon seinää.
Yle

Lähiöt käyvät vähiin Pirkanmaan perinteisillä teollisuuspaikkakunnilla. Esimerkiksi Orivedellä asutus painottuu kunnan keskustaan ja aseman seudulle.

Lähiöitä ei Orivedellä aiota hävittää, mutta joitakin huonokuntoisia rakennuksia on jouduttu purkamaan.

– Esimerkiksi Hirsilän taajamassa purimme kerrostalon, koska emme saaneet asukkaita riittävästi, kertoo Oriveden kaupungin tekninen johtaja Antti Jortikka.

Nokian kaupunginsinöörin Simo Latvan mukaan Siuro on paikkakunnan ainoa lähiö. Muuten hän puhuisi mieluummin kaupunginosista. Huonokuntoisia rakennuksia ei Nokialla ole purettu, kaupungin omistamissa vuokrataloissa on sen sijaan tehty mittavia korjauksia.

Ylitarjontaa vuokra-asunnoista

Purimme kerrostalon, koska emme saaneet asukkaita riittävästi.

Antti Jortikka

Paperiteollisuudestaan tunnetulla Valkeakoskella on useitakin lähiöitä tai keskittymiä kuten Sointula, Roukko ja Eerola. Rakentaminen painottuu kuitenkin kaupungin keskustaan.

– Uusia asuntoja on tullut varsinkin seniorisukupolvelle. Kerrostalorakentaminen on suuntautunut pitkälti keskustaan, kaupungin toimitiilapäällikkö Jarmo Airaksinen toteaa.

Mänttä-Vilppulassa vuokra-asuntoja on riittävästi, paikkakunnan lähiöissä tarjonta ylittää kysynnän. Tämä on johtanut siihen, että paikallinen vuokrataloyhtiö suunnittelee kahden tai jopa kolmen kerrostalon purkamista.

Mänttä-Vilppulan teknisen johtajan Erkki Viitasen mukaan huonokuntoisten talojen korjaaminen tulisi liian kalliiksi. Kunnassa on kuitenkin myös kohennettu asuinympäristöjä, muun muassa Kukkarokiven alueella.