1. yle.fi
  2. Uutiset

Kontulasta löytyi tappajaetanoita - neljäsataa kassiin kävelylenkillä

Kaksi helsinkiläisrouvaa törmäsi espanjansiruetanalaumaan kävelylenkillään eilen. Ison kaupan muovikassiin kertyi nelisensataa nilviäistä, jotka päätyivät Luonnontieteellisen keskusmuseoon tutkittavaksi.

Kotimaan uutiset
Etanoita
Etanasaalis!Armi Pohjansaro

Armi Pohjansaro ei ollut uskoa silmiään, kun hän eilen maanantaina lähti ystävättärensä kanssa iltalenkille Itä-Helsingissä. Kontulan metroaseman ja Myllypuron väliseltä ulkoilutieltä löytyi valtaisa etanalauma, joka paljastui espanjansiruetanoiksi.

– Etanoita oli ihan hurjasti ja osa niistä varmaan tallaantuikin meidän jalkoihimme. Keräsin kaupan muovikassiin nelisensataa etanaa, kertoo Armi Pohjansaro.

Etanalauma yöpyi parvekkeella

Pohjansaro pakkasi etanat muovirasioihin ja pisti ne yöksi parvekkeelleen. Aamulla hän hiipi varovasti tarkastamaan, ovatko etanat tallessa.

– Vähän hirvitti, olivatko tappajaetanat tallella, mutta siellähän ne olivat siististi paketeissa, nauraa Pohjansaro.

Muovirasioihin pakatut etanat hän toimitti Luonnontieteelliseen keskusmuseoon ja sai varmistuksen: kyse on espanjansiruetanasta.

Pohjansaro aikoo ystävättärensä kanssa lähteä uudemman kerran etanajahtiin tänä iltana.

Espanjansiruetana lisääntyy hyvin

Espanjansiruetana on luokiteltu erityisen haitalliseksi vieraslajiksi. Se on jopa 10 senttiä aikuisena tai ylikin ja väriltään likaisenruskea tai oranssinpunainen. Etanalla on kilpi, jonka etuosassa on hengitysaukko.

– Ei tämä ole mikään poikkeuksellisen iso esiintymä. Espanjansiruetana munii monta sataa munaa ja lisääntyy hyvin. Toki niistä prosentti tai pari selviää seuraavaan vuoteen, kertoo museomestari Anne Koivunen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Tappajaetanan syö kuolleita lajitovereitaan, kasveja, koiran jätöksiä ja melkein mitä eteen sattuu. Se leviää ihmisen avustamana esimerkiksi kasvien juuripaakuissa. Omin avuin se kulkee vain lyhyehköjä matkoja.

Lue seuraavaksi