Vihreiden Niinistö ihmettelee autoverouudistusta

Uudistukseen tyytyväiseltä Stubbilta löytyy vähäpäästöinen ja enemmän päästävä auto.

politiikka
Oppositioon jäävän puolueen vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö eduskunnassa Helsingissä 27. toukokuuta.
Oppositioon jäävän puolueen vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö eduskunnassa Helsingissä 27. toukokuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oppositiopuoluetta johtava vihreiden Ville Niinistö ihmettelee 100 miljoonan euron satsausta autoveron alennukseen.

– Pidän sitä kyllä huonona asiana, että 100 miljoonaa euroa kevennetään autoverotusta, kun peruskouluista säästetään enemmän rahaa. Mieluummin laittaisin rahat koulutukseen, tuskailee Niinistö.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb puolestaan pitää veroalennusta "vihreänä".

– Me olemme menossa kohti vähäpäästöisempää yhteiskuntaa ja me teemme nyt tällaisen vihreän veroratkaisun, jolla avitetaan myös uudemman autokannan ulostuloa. Uskon, että tämä on ihan hyvä ratkaisu pitkän päälle, arvioi Stubb.

Myös Niinistö hyväksyy sinällään vähäpäästöisten autojen suosimisen. Niinistö uskookin veroalennuksen vauhdittavan vähäpäästöisten autojen hankkimista.

– Autoveron kevennyksellä voi sillä tavalla olla pitkällä aikavälillä myönteinen vaikutus autojen päästöihin, uskoo Niinistö.

Vihreiden puheenjohtaja epäilee kuitenkin, että veroale saattaa myös lisätä autovaltaistumista.

– Hallitus leikkaa myös joukkoliikenteestä, muistuttaa Niinistö.

Hallitus suosii siis uudistuksessa vähäpäästöisen auton ostajaa. Mutta millainen vähäpäästöinen auto kiinnostaisi Stubbia henkilökohtaisesti?

– No se on ihan henkilökohtainen mieltymys. Meillä on suht koht vähäpäästöinen auto "yksi", ja sitten enemmän päästävä "kaksi", kertoo Stubb hymyillen.