Maailmanpankki lupaa maanjäristysten runtelemalle Nepalille satojen miljoonien dollarin lainan

Lainan korko on 1,56 prosenttia ja lainan takaisinmaksuaika 38 vuotta.

talous
Äiti vie lapsia kouluun.
Maanjäristys vaurioitti lukusia kouluja ja keskeytti myös koulunkäynnin. Äiti vei lapsia kouluun Kathmandussa 31. toukokuuta 2015.Narendra Shrestha / EPA

Maailmanpankki on luvannut maanjäristyksissä runnellulle Nepalille jopa 500 miljoonan dollarin eli 450 miljoonan euron lainaa. Huhti- ja toukokuussa tapahtuneissa maanjäristyksissä kuoli lähes 9 000 ihmistä.

Maailmanpankki lainaa Nepalille 300 miljoonaa dollaria talojen jälleenrakennukseen ja budjettitukena. Lisäksi se lupaa, että noin 100–200 miljoonaa nykyisistä lainoista voitaisiin kääntää maanjäristystuhojen korjaamiseen.

Lainan korko on 1,56 prosenttia ja lainan takaisinmaksuaika 38 vuotta.

Nepal arvioi, että maanjäristystuhojen korjaaminen maksaa 6,6 miljardia dollaria eli lähes kuusi miljardia euroa seuraavien viiden vuoden aikana. Se on kutsunut kansainvälisiä lahjoittajia konferenssiin tällä viikolla.

Nepalin valtiovarainministeri Ram Sharan Mahat sanoo kuitenkin, että maa ei halua velkaantua liikaa kansainvälisille toimijoille. Se aikoo maksaa vain osa jälleenrakennuksesta kansainvälisellä rahoituksella.

– Aiomme pyytää lahjoituksia ja pitkäaikaisia lainoja, Mahat sanoo.

Nepalilla on noin 3,8 miljardia dollaria velkaa pääasiassa kehityspankeille. Se vastaa 18:a prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Lähteet: Reuters