Vatikaani: ”Meidän pitää huomioida homoseksuaalit"

Katolinen kirkko nostaa tuoreessa raportissaan jälleen esiin kirkon suhtautumisen seksuaalivähemmistöihin. Sen mukaan homoseksuaalisuus on edelleen syntiä, mutta kirkon pitää suhtautua homoihin ennakkoluulottomasti ja heidän arvokkuuttaan kunnioittaen.

Ulkomaat
Paavi Franciscus
Paavi Franciscus on sanonut, ettei hän voi tuomita homoseksuaalisissa suhteissa eläviä henkilöitä. Maurizio Brambatti / EPA

Vatikaani linjaa kirkon suhtautumista perheeseen ja perhearvoihin tänään tiistaina julkaisemassaan Instrumentum Laboris -nimisessä raportissa. 80-sivuisen raportin valmistelussa on ollut mukana lukuisia hiippakuntia ja kirkon lähellä olevia järjestöjä ympäri maailman.

Se muodostaa pohjan lokakuussa pidettävälle piispainkokoukselle, eli synodille, jonka tehtävänä on pohtia kirkon suhtautumista perheeseen ja perheasioihin. Kirkon lopullisesta linjasta päättää Paavi Franciscus kokouksen jälkeen, mutta paavit ovat perinteisesti noudattaneet synodin esityksiä.

Avoimuutta seksuaalivähemmistöjä kohtaan

Raportissa vaaditaan, että kirkko lähestyy avoimen dialogin keinoin ja ilman ennakkoluuloja niitä perheitä, jotka eivät kunnioita kirkon avioliittoon ja perheeseen liittyviä oppeja.

– Suosittelemme, että seurakunnat ottavat huomioon myös sellaiset perheet, joissa elää homoseksuaalisia taipumuksia omaavia henkilöitä, sekä myös henkilöt itsensä, sanoi italialainen arkkipiispa Bruno Forte Vatikaanissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Samaan hengenvetoon kirkko kuitenkin muistutti, että se pitää homoseksuaalisuutta edelleen syntinä ja arvosteli niitä järjestöjä, jotka painostavat kirkkoa seksuaalivähemmistöjen avioliitto-oikeuden suhteen.

Raportin mukaan ei ole mitenkään hyväksyttävää, että pappeja painostetaan homokysymyksessä, ja että kansainväliset järjestöt asettavat köyhille maille antamansa avun ehdoksi samaa sukupuolta olevien avioliiton hyväksymisen.

Suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin jakaa kirkkoa

Katoliselta kirkolta kuultiin aiempaa myönteisempää kielenkäyttöä seksuaalivähemmistöjä kohtaan myös viime vuonna. Lokakuussa 2014 pidetyn piispainsynodin yhteydessä Paavi Franciscusta lähellä oleva komitea toivotti homoseksuaalit tervetulleiksi kirkon toiminnan pariin, ja sanoi homoseksuaalisten suhteiden tarjoavan kallisarvoista tukea elämänkumppaneille.

Vanhoilliset piispat kuitenkin vastustivat esitystä ja piispainkokouksen lopullisessa raportissa siitä luovuttiin.

Vapaamielisempänä pidetty Paavi Franciscus on sanonut aiemmin, ettei hän voi tuomita homoseksuaalisissa suhteissa eläviä henkilöitä. Paavin viime vuonna koolle kutsuma ylimääräinen perheasioiden piispainkokous nähtiin vatikaanintutkijoiden piirissä Franciscuksen yrityksenä ohjata katolisen kirkon linjaa lähemmäs tavallisia kirkon jäseniä.

Vatikaani toteutti 2013 eri puolilla maailmaa olevien katolisten seurakuntien keskuudessa kyselyn, jonka avulla se toivoi saavansa paremman ymmärryksen kirkon jäsenten suhtautumisesta perhekysymyksiin ja muun muassa homoseksuaalisuuteen. Kyselyn tuloksia on käytetty muun muassa tänään julkaistun raportin (siirryt toiseen palveluun) taustalla, mutta sen tuloksia ei ole julkaistu.

Petri Burtsov, Yle Uutiset, Vatikaani