1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mielipidetutkimus: Ruotsalaisten Venäjän-pelko kasvaa – 80 prosenttia huolissaan

Tiedot käyvät ilmi Göteborgin yliopiston yhteiskuntatieteitä, mielipiteitä ja mediaa tutkivan SOM-laitoksen vuosittaisesta tutkimuksesta.

Voitonpäivän paraati Moskovan Punaisella torilla 9. toukokuuta. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Peräti 80 prosenttia ruotsalaisesta on huolestunut Venäjän toiminnasta, sanomalehti Dagens Nyheter kertoo (siirryt toiseen palveluun). Ruotsalaisten Venäjän-pelko on kasvanut huomattavasti aiemmista tutkimuksista. Edellisessä tutkimuksessa 53 prosenttia ruotsalaisista oli hyvin tai aika huolissaan Venäjän tilanteesta.

Tänään tiistaina julkaistun mielipidetutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) aineisto on kerätty viime syksynä. Venäjä valtasi Krimin niemimaan alkuvuonna 2014 ja Ukrainan kriisi puhkesi kesällä 2014.

Venäjän-pelko on lisääntynyt eniten keskustapuolueen kannattajissa. Heistä peräti 93 prosenttia on hyvin tai aika huolissaan Venäjästä.

Ruotsidemokraattien ja vasemmistopuolueen kannattajat ovat vähiten huolissaan. Ruotsidemokraattien kannattajista 73 ja vasemmistopuolueen kannattajista 70 prosenttia on huolissaan.

Nato jakaa ruotsalaiset

Ruotsalaiset jakautuvat suhtautumisessaan sotilasliitto Natoon. 31 prosenttia on sitä mieltä, että Ruotsin Nato-jäsenyys olisi hyvä asia. Edellisessä mittauksessa määrä oli 29 prosenttia.

37 prosenttia on sitä mieltä, että jäsenyys olisi huono asia. Edellisessä mittauksessa määrä oli 34 prosenttia.

Naton kannatus on vahvinta porvaripuolueissa ja vastustus vahvinta Feministisen aloitteen, vasemmistopuolueen, ympäristöpuolueen ja sosiaalidemokraattien kannattajissa.

Tiedot käyvät ilmi Göteborgin yliopiston yhteiskuntatieteitä, mielipiteitä ja mediaa tutkivan SOM-laitoksen vuosittaisesta tutkimuksesta. Kysely lähetettiin postitse 13 600 ruotsalaiselle. Vastausprosentti oli 51.