Hyppää sisältöön

Naton puolustusministerikokous alkaa – nopean toiminnan joukkoja tarkoitus lisätä tuntuvasti

Pääsihteeri Jens Stoltenberg aikoo nostaa kokouspöydälle myös Nato-maiden sotilasmenojen vähenemisen.

Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Sotilasliitto Naton kaksipäiväinen puolustusministerikokous alkaa keskiviikkona Brysselissä. Kokouksen asialistalla on muun muassa Naton nopean toiminnan joukkojen koon kaksinkertaistaminen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on kertonut aikaisemmin, että sotilasliiton tarkoituksena on kasvattaa joukkojen koko 30 000–40 000 sotilaaseen. Tällä hetkellä vuonna 2002 perustetuissa joukoissa on noin 13 000 sotilasta.

Nopean toiminnan joukot pystyvät siirtymään kriisipesäkkeisiin vikkelämmin kuin Naton pääjoukot. Syyskuussa Nato sopi myös perustavansa ns. keihäänkärkijoukot, huippunopean toiminnan joukot, joiden vahvuudeksi sovittiin noin 5 000 sotilasta.

Naton pääsihteeri Stoltenberg aikoo puolustusministerien kokouksessa nostaa esiin myös kysymyksen Nato-maiden sotilasmenoista. Natoon kuuluvien maiden yhteenlaskettujen sotilasmenojen odotetaan hänen mukaansa jäävän pienemmiksi kuin viime vuonna.

Nato-maiden johtajat sitoutuivat viime syksynä nostamaan puolustusmenonsa ajan mittaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Stoltenbergin mukaan tänä vuonna tavoitteeseen pääsevät vain Yhdysvallat, Britannia, Kreikka, Puola ja Viro.

Sotilasliitto Natoon kuuluu kaikkiaan 28 maata.

.
.