1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n rauhanturvaajia syytetään lasten hyväksikäytöstä Afrikassa

Kaksi aiempaa tapausta, joissa rauhanturvaajia epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, on parhaillaan tutkinnassa.

Kuva: Legnan Koula / EPA

Yhdistyneiden kansakuntien tietoon on tullut uusi lasten hyväksikäyttötapaus Keski-Afrikan tasavallassa. YK:n mukaan rauhanturvaajien epäillään käyttäneen seksuaalisesti hyväksi katulapsia maan pääkaupungissa Banguissa. Tapaus on järjestyksessään kolmas, joka on noussut julkisuuteen muutamien kuukausien aikana.

YK:n tiedottajan Stephane Dujarricin mukaan YK:n rauhanturvaoperaatio sai tiedon epäilystä viime viikolla. Dujarric ei paljastanut, minkä maan sotilaista on kyse, mutta uutistoimistolähteiden mukaan sotilaat ovat Afrikasta.

Maailmanjärjestön mukaan mikäli syytökset osoittautuvat paikkansapitäviksi, YK:n asettamia rauhanturvaajien toimintaohjeita on rikottu vakavasti.

– Asia on tarkoitus selvittää mahdollisimman nopeasti ja odotamme kuulevamme tutkinnan tuloksista pian, Dujarric sanoo.

Kaksi aikaisempaa lasten hyväksikäyttötapausta on parhaillaan tutkinnassa. YK:n MINUSCA-rauhanturvaoperaatio on muun muassa pyytänyt Marokkoa selvittämään, raiskasiko marokkolaissotilas alle 16-vuotiaan tytön Keski-Afrikan tasavallassa rauhanturvapestinsä aikana.

Lisäksi Ranskasta, Tšadista ja Päiväntasaajan Guineasta tulleiden rauhanturvaajien epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista vuoden 2013 joulukuun ja 2014 kesäkuun välisenä aikana muutamaa kuukautta ennen, kuin rauhanturvaoperaatio siirtyi virallisesti Afrikan unionilta YK:n alaisuuteen.