Pietarin trollitehtaan entinen työntekijä haastoi propagandakeskuksen oikeuteen

Tapaus tuskin menee oikeuskäsittelyyn asti, sillä trollitehdas haluaa sopia erimielisyydet sovittelemalla.

Ulkomaat
Trollitehdas Pietarissa.
Ns. trollitehtaassa levitetään nettipropagandaa kellon ympäri. Yövuoro kestää iltayhdeksästä aamuyhdeksään.Mika Mäkeläinen / Yle

Salamyhkäinen Pietarissa sijaitseva trollitehdas on haastettu oikeuteen. Laajamittaista Putinin hallintoa tukevaa mielipidevaikuttamista harjoittavan toimistoon vei oikeuteen sen entinen työntekijä.

Keväällä kahden kuukauden ajan trollitehtaassa työskennellyt nainen syyttää entistä työnantajaansa työehtojen rikkomisesta ja vaatii yritykseltä 10 000 ruplan eli reilun 160 euron korvauksia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan juttu ei kuitenkaan näillä näkymin etene oikeuskäsittelyyn asti, sillä trollitehdasta edustava lakimies on antanut ymmärtää, että hänen asiakkaansa haluaisi sovitella erimielisyydet maksamalla vaaditut korvaukset.

– Olen todella tyytyväinen. He esittivät, ettei heitä ole olemassa, mutta nyt he ovat tulleet päivänvaloon ensimmäistä kertaa, ja me näimme heidän edustajansa. En kuitenkaan ole mielestäni voittanut, ennen kuin trollitehdas sulkee kokonaan, entinen työntekijä totesi AFP:lle.

Mediassa trollitehtaaksi nimetyssä laitoksessa työskennelleet ihmiset ovat aikaisemmin kertoneet venäläisissä tiedotusvälineissä, että yrityksessä harjoitetaan kyseenalaisin menetelmin laajamittaista mielipidevaikuttamista sosiaalisessa mediassa.

Tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman paljon presidentti Putinin hallintoa tukevia ja Ukrainaa sekä länsimaita kärkevästi arvostelevia artikkeleita, blogipostauksia ja kommentteja, sekä saada tuotannolle mahdollisimman hyvä näkyvyys internetissä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset