Storan Enson Varkauden tehtaalla on työntäyteinen kesä

Varkaudessa Stora Enson tehtaalla käy kuhina, kun tehtaan muutostöitä tekee satoja ylimääräisiä työntekijöitä.

talous
Neljä miestä kävelee tehdashallissa huomioliivit ja suojakypärät päällä.
Pertti Huotari / Yle

Metsäyhtiö Storan Enson Varkauden tehtaalla on normaalia vilkkaampi kesä.

Tehtaan muutostöitä on ollut tekemässä noin 100–150 ulkopuolista projektihenkilöä, heinäkuussa määrä nousee noin 250:een. Stora Ensolla on Varkaudessa 260 työtekijää paperi- ja sellutuotannossa.

Paperitehtaalla on tehty kevään ja kesän aikana tuotesuunnan muutokseen liittyviä asennus- ja valmistelutöitä ja valmisteltu uutta LVL-tuotantolinjaa.

Tehtaalla on saatu valmiiksi jo muun muassa kierrätyskuitulaitoksen muutostyöt. Myös uuden kattilavesilaitoksen laitteistot on asennettu ja ne ovat käyttöönottoa vaille valmiina.

– Nää on niitä töitä joita voidaan tehdä käynnin aikana ja kevennetään siten ruuhkaa sieltä pääseisokista, paikallisjohtaja Jarkko Tehomaa kertoo.

Varkauden tehtaalla hienopaperikone pyörii normaalisti elokuun loppuun asti. Tuotesuunnan muutos hinopaperista aaltopahville toteutetaan loppuun syyskuuhun ajoittuvan seisokin aikana.

Yhtiön tavoitteena on käynnistää ensikuituun pohjautuvan aaltopahvin raaka-aineen tuotanto lokakuussa 2015. Investointi on suuruudeltaan 110 miljoonaa euroa.

Vanhat valvomot saavat tehdä tilaa LVL-viilupuulinjalle

Stora Enso kertoi helmikuussa 2015 rakentavansa pikavauhtia viilupuulinjan Varkauden tehtaalla tyhjillään oleviin tiloihin. Nykyisten tiloissa on jo aloitettu valmistelutyöt uusia koneita varten. Yhtiö vie samaan aikaan eteenpäin myös uuteen linjaan liittyviä hankintoja.

– Siellä puretaan muun muassa vanhoja valvomoita uuden linjan tieltä ja rakennetaan tulevien laitteiden paikkoja, Tehomaa kertoo.

43 miljoonan euron investointi tuo Varkauden tehtaalle 80 uutta työpaikkaa, välillisesti viilupuulinjan on arvioitu tuovan Varkauden seudulle jopa 150 työpaikkaa. Yhtiön tavoitteena on käynnistää uusi viilupuulinja vuoden 2016 huhti-kesäkuussa.