1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ebolaa vastaan taisteltiin malarian vastaisen työn kustannuksella

Jopa 74 000 malariatartuntaa on jäänyt Guineassa hoitamatta vuonna 2014. Asiantuntijoiden mukaan malaria tappoi luultavasti huomattavasti enemmän ihmisiä kuin ebola.

Anopheles gambiae -malariahyttynen. Kuva: Stephen Morrison / EPA

Malaria tappoi luultavasti tavallista enemmän ihmisiä Guineassa viime vuoden ebolaepidemian aikana.

Lancet Infectious Diseases-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistun tutkimuksen mukaan tuhannet ihmiset välttivät terveyskeskukseen menemistä, koska pelkäsivät ebolatartuntaa. Siksi useat malariatapaukset jäivät hoitamatta.

Malarian ensioireet ovat samantyyppisiä kuin ebolan. Molemmissa tapauksissa esiintyy kuumetta ja särkyä.

Tutkimuksen mukaan jopa 74 000 malariatartuntaa on jäänyt länsiafrikkalaisessa Guineassa hoitamatta. Ei ole varmaa, kuinka monta ihmistä kuoli malariaan Guineassa viime vuonna, mutta asiantuntijoiden mukaan luku on luultavasti huomattavasti korkeampi kuin ebolaan kuolleiden määrä. Ebola tappoi Guineassa noin 2 400 ihmistä vuonna 2014.

Guineassa malaria on lapsia ylivoimaisesti eniten tappava tauti. Vuonna 2013 noin 15 000 ihmistä kuoli malariaan Guineassa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ebolan vastainen työ on voitu tehdä malarian vastaisen kamppailun kustannuksella.

– Epidemioiden rinnakkaishaitat ovat tunnettu ilmiö, sanoi WHO:n Franco Pagnoni uutistoimisto AP:n mukaan.

Ebola kuormitti Guinean jo ennestään heikkoa terveydenhuoltojärjestelmää, mikä voi myös johtaa rokotuksien vähenemiseen ja esimerkiksi tuhkarokon ja polion leviämiseen.