1. yle.fi
  2. Uutiset

Tökkiikö datayhteys mökillä? Ensiapu löytyy puhelimen asetuksista

Vaihto 4G-liittymään, reititin, lisäantenni ja asetusten räplääminen. Siinä listaa kikoista, joilla voi vauhdittaa mobiilidataa korvessa.

tekniikka
Kesämökki rinteessä.
Arja Lento / Yle

Mökkikansa tuskailee kesäisin syrjäseutujen ja saariston matkapuhelinverkkoa. Yhteydet toimivat hyvin asutetuilla alueilla, koska operaattorit on velvoitettu rakentamaan verkoilleen riittävä peitto. Mökit ovat kuitenkin usein kaukana sivistyksestä.

Kenttien heikentyessä yleensä ensin häipyvät datayhteydet ja vasta sitten puhelinyhteys. Yksi syy tälle on se, että 3G-verkon peitto pienenee käyttäjämäärän kasvaessa.

Eli jos tolpan juurella on monta surffaajaa, kauempana nettiä selaavat kännykät putoavat 3G-verkosta 2G-verkkoon. Tällöin käyttäjän puhelinyhteys on kristallin kirkas, mutta esimerkiksi Facebookin päivittäminen tai uutisten selaus ei enää toimi kunnolla.

– Nykyiset sovellukset on suunniteltu 3G-yhteyksille. Siksi vanhempi 2G-tekniikka ei riitä. Itselläni juhannuksena mökillä Facebookissa teksti latautui, mutta ei kuvat. Näin se ilmenee, sanoo Viestintäviraston taajuusvalvontaryhmän päällikkö Heidi Himmanen.

Verkkoasetukset esiin

Tilanteeseen voi hakea ensiapua puhelimen asetuksista. Puhelimissa on oletuksena päällä automaattinen verkkotyypin valinta, joka siirtää luurin yhteyksien pätkiessä nopeammasta 3G- tai 4G-verkosta 2G-verkkoon.

Joissain puhelimissa automaatin voi kytkeä pois päältä ja pakottaa puhelin käyttämään pelkästään 3G- tai 4G-yhteyttä. Tässä jipossa on kuitenkin yksi huono puoli.

– Käytännössä se sulkee 2G-yhteyden. Eli kun kenttä loppuu, silloin kaikki yhteydet häviää, Himmanen huomauttaa.

Automaattinen verkkotyypin valinta kannattaa siis muistaa kytkeä päälle, jos tulee tarve soittaa esimerkiksi hätänumeroon.

4G toimii maalla paremmin

Operaattorit ovat jo rakentaneet Suomeen laajan 4G-verkon. Sen lisäksi, että 4G on selvästi 3G-verkkoa nopeampi, myös signaali etenee hyvin. Tämä johtuu erityisesti maaseudulla 4G-verkon käyttämästä 800 megahertsin taajuudesta.

– Matalat taajuudet menevät paremmin rakennusten sisälle, kuin korkeammat taajuudet. Matala taajuus on maaseudulla parempi ja se etenee pidemmälle.

Mökille voi hankkia myös mobiilidataa käyttävän reitittimen. Reitittimissä on paremmat antennit kuin kännyköissä, joten yhteys saattaa tätä kautta olla parempi.

– Mökillä reitittimen voi laittaa ikkunan viereen, missä signaali on usein paras, Himmanen vinkkaa.

Moniin matkapuhelinverkkoa käyttäviin laitteisiin, eli mokkuloihin, nettitikkuihin ja reitittimiin, on olemassa myös lisäantenneja. Kännyköihin lisäantennia ei yleensä saa.

Kännykkä käteen ja kävelylle

Valtaosalla lisäantenneja tuskin on, eikä huonoon kuuluvuuteen välttämättä tule varauduttua etukäteen. Liukkaampaa datayhteyttä haetaankin tilanteen mukaan kalliolta, katolta, ikkunan vierestä tai laiturilta. Tämä on hyvä alku, sanoo Viestintäviraston taajuusvalvontaryhmän päällikkö Heidi Himmanen.

– Se on kyllä ihan hyvä ratkaisu, että etsii sen hyvän paikan, hän sanoo.

– Ihmisillä vaatimustaso myös todella korkealla ja kännykän odotetaan toimivan kaikkialla. Se on fakta, että sisällä kuuluu huonommin kuin ulkona, ja yleensä yhteys on sitä parempi mitä korkeammalla ollaan.

Ohjeita yhteyksien parantamiseen löytyy myös Viestintäviraston sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi