1. yle.fi
  2. Uutiset

Räjähteiden etsinnät lopetetaan Pudasjärvellä

Pudasjärvellä on jatkettu sodanaikaisten räjähteiden etsintää alueella, josta viime viikolla löytyi neljä telamiinaa. Räjähteitä ei kuitenkaan ole enää löytynyt lisää ja etsinnät lopetetaan näillä näkymin keskiviikkona.

Kotimaan uutiset
Kartta Pudasjärven sijainnista.
Yle

Räjähteiden etsintä Pudasjärvellä alkoi, kun miinaharavalla maastoa tutkineet pojat löysivät sodanaikaisen räjähteen maastosta reilu viikko sitten.

Puolustusvoimat löysi omissa etsinnöissään samalta alueelta kolme muuta telamiinaa ja on räjäyttänyt miinoja paikan päällä.

Turvallisuuden vuoksi läheisen Kuusamontien liikenne katkaistiin välillä juhannusta edeltävällä viikolla. Räjäytystöiden takia myös lähitalojen asukkaita evakuoitiin lyhyiksi ajoiksi.

Löydetyt miinat oli kaivettu maahan vanhan tienpohjan lähelle Poijulan alueella eli melko lähellä Syötteen tienhaaraa.

Räjähteitä löytyy vuosittain

Sodanaikaisten räjähteiden etsintää on jatkettu alueella vielä juhannuksen jälkeisellä viikolla. Räjähteitä ei kuitenkaan ole enää löytynyt lisää ja etsinnät lopetetaan näillä näkymin keskiviikkona.

Räjähteiden etsintä on tarkkaa ja hidasta työtä. Maastoa on tutkittu muutaman sadan metrin alueelta ensimmäisenä löydetyn miinan ympäriltä.

Pohjois-Suomesta löytyy edelleen sodanaikaisia räjähteitä vuosittain. Viime vuonna niiden kokonaismäärä oli noin sata kappaletta.

Lue seuraavaksi