Vuokatti havittelee olympiafestivaaleja – ainakin hyppyrimäki olisi uusittava

Vuokatti ja Ruka selvittävät rahoitusmahdollisuuksia Euroopan nuorten olympiafestivaalin saamiseksi Suomeen.

urheilu
Nuori mäkihyppääjä suksilla.
Minna Heikura / Yle

Vuokatin urheiluopisto ja kuusamolainen Snow Secure ovat aloittaneet rahoitusselvityksen koskien suurtapahtumaa, joka toisi joukon nuoria eurooppalaisia urheilijoita kisaamaan Rukalle ja eri puolille Kainuuta. Suunnitelmien mukaan Euroopan nuorten olympiafestivaalien yhtenä päänäyttämönä toimisi Vuokatti.

Kilpailuissa olisi mukana kymmenkunta jää- ja lumilajia. Lumilautailuun ja maastohiihtoon paikalliset puitteet ovat jo valmiiksi hyvät, mutta uuttakin tulisi rakentaa ja urheilupaikkoja päivittää.

– Tällä hetkellä Vuokatin päässä kaivattaisiin eniten uutta hyppyrimäkeä ja ampumahiihtoalueen muuttamista toimintakykyisemmäksi, Vuokatin urheiluopiston valmennuskeskuksen johtaja Jyri Pelkonen kertoo.

– Nyt ruvetaan kartoittamaan, mitä mahdolliset kisat maksaisivat. Pelkästään kisojen pyörittäminen maksaa jo miljoonia. Sitten kun otetaan rakentaminen päälle, se maksaa toisen mokoman lisää, Pelkonen hahmottaa mittakaavaa.

Kansainvälinen tapahtuma Kainuun vivahteella

Vastaavat talvikilpailut järjestettiin Suomessa viimeksi vuonna 2001, silloinkin Kajaanin ja Vuokatin seudulla.

– Monessa lajissa päästiin kansainväliseen kilpailukalenteriin ja kisoja on pidetty paljon sen jälkeen. Se on yksi esimerkki siitä, että kisoilla on merkitystä.

Tällä hetkellä Vuokatin päässä kaivattaisiin eniten uutta hyppyrimäkeä ja ampumahiihtoalueen muuttamista toimintakykyisemmäksi.

Jyri Pelkonen

Jos kilpailut kuuden vuoden päästä toteutuvat, tapahtuman suuntaviivat määritellään pitkälti Euroopan olympiakomitean kautta. Paikallista vivahdetta halutaan kuitenkin mukaan. Pelkosen odotukset ovat tällä hetkellä maltilliset – aluksi keskitytään tekemään mahdollisimman kattavat selvitykset.

– Nyt tartutaan härkää sarvista. Jos näyttää siltä, että tämä on liian iso kakku ja kisojen hakeminen osoittautuu mahdottomaksi, se antaa kuitenkin eväitä muiden tapahtumisen hakemiseen.

Euroopan nuorten olympialaiset järjestetään 13–17-vuotiaille nuorille urheilijoille joka toinen vuosi. Viime talvena kilpailut järjestettiin Itävallassa ja Liechtenstenissa. Paikalla oli yli 1 500 urheilijaa, 1 200 vapaaehtoista ja 3 500 muuta ilmoittautunutta, esimerkiksi median edustajia ja huoltojoukkoja.

– Meidän tapahtuma olisi siitä astetta isompana, Pelkonen maalailee.

Rahoituksen esiselvityksen rahoittaa Kainuun liitto. Asia etenee marraskuussa, kun Suomen olympiakomitea päättää hakeeko Suomi kilpailuja.