Fortumilla ei vielä sopimusta venäläisestä vesivoimasta – Fennovoiman kohtalo yhä auki

Vesivoimaan keskittyvä yhteisyritys venäläisen energiajätin Rosatomin kanssa on ehtona Fortumin osallistumiselle Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Sopimus yhteisyrityksestä pitäisi saada aikaan kesäkuun loppuun mennessä.

talous
Fortum
Fortum Oyj

Energiayhtiö Fortum ei ole päässyt vielä sopimukseen venäläisen alueellisen energiayhtiön kanssa, kertoo yhtiö pörssitiedotteessaan.

Fortum haluaa enemmistöomistuksen TGC-1:n vesivoimatuotannosta. Yhteisyritys venäläisen energiajätin Rosatomin kanssa on ehtona Fortumin osallistumiselle Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

Tästä syystä yhtiö ei ole vielä tehnyt päätöstä, lähteekö se mukaan Pyhäjoelle rakennettavaan ydinvoimalaan.

Fortumin väliaikaisen toimitusjohtajan Timo Karttisen mukaan neuvottelut yhteisyrityksestä kuitenkin jatkuvat. Karttinen korostaa, että hankkeet ovat sidoksissa toisiinsa; ilman vesivoimasopimusta, ei tule ydinvoimasopimusta.

Fortum on ilmoittanut olevansa valmis osallistumaan Fennovoiman ydinvoimalaan enintään 15 prosentin osuudella ja samoin ehdoin kuin muutkin suomalaiset hankkeeseen osallistuvat yritykset.

Fortumin osuus myös takaisi ydinvoimahankkeen kotimaisuuden ja nostaisi kotimaisuusasteen 66 prosenttiin.

Miten sovun kaatuminen vaikuttaa Pyhäjoen ydinvoimalaan?

Sopimus yhteisyrityksestä pitää saada aikaan ensi tiistaihin mennessä. Tällä hetkellä on vielä epäselvää, millä tavoin sopimuksen kariutuminen vaikuttaisi Fennovoiman hankkeeseen.

Riittääkö 51 prosentin kotimaisuusaste Suomen valtiolle, ja annetaanko neuvotteluille lisäaikaa? Auki on myös mistä Fennovoima saisi uuden sijoittajan Fortumin tilalle.

Fortum, Gazprom Energoholding ja Rosatom allekirjoittivat viime joulukuussa pöytäkirjan, jolla aloitettiin alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n omistusten uudelleenjärjestely Venäjällä.

Uudelleenjärjestelyssä Fortum perustaisi Rosatomin kanssa TGC-1:n vesivoimatuotantoa omistavan yhteisyrityksen. Fortumin tavoitteena on saada nykyisen 29,45 prosentin TGC-1:n omistusosuutensa kautta enemmistöomistus yhteisyrityksestä.