Tuore tutkimus: Ydinvoima huolettaa Pyhäjoella

Pyhäjoella ollaan huolestuneita suunnitteilla olevasta Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. Tämä käy ilmi uudesta Jyväskylän ja Tampereen yliopiston yhteistutkimuksesta. Fennovoiman on tarkoitus jättää kesäkuun loppuun mennessä rakentamislupahakemus hallituksen käsittelyä varten.

Kotimaa
Ydinvoimavastaisia mielenosoittajia Pyhäjoen kunnantalon edessä.
Taina Mäntykenttä

Samaan aikaan, kun Suomi saa kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä IAEA:lta suitsutusta ydinvoiman mallimaana, ollaan Pyhäjoella huolestuneita suunnitteilla olevasta Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. Tämä käy ilmi uudesta Jyväskylän ja Tampereen yliopiston yhteistutkimuksesta.

– Tulokset viestivät toisenlaisista näkemyksistä ydinvoiman paikallisesta hyväksyttävyydestä kuin esimerkiksi aiemmat asennetutkimukset. Yleisötilaisuudet kanavoivat enemmän paikallistason huolta, epäilyä ja epäluottamusta hanketta kohtaan. Myönteiset näkemykset ovat tilaisuuksissa vähemmistössä, toteaa akatemiatutkija Tapio Litmanen Jyväskylän yliopistosta.

Tutkimuksesta eritellään Fennovoiman muuttuneen projektin vuoksi järjestettyjä uusia YVA-yleisötilaisuuksia Pyhäjoella vuosina 2013 ja 2014.

Uudelleen toteutetun YVA:in ensimmäisessä osallistumistilaisuudessa, niin sanotussa ohjelmavaiheessa, eniten puhuttivat hankkeen vaikutukset, joihin lukeutuvat myös odotuksissa olevat positiiviset talous- ja työllisyysvaikutukset.

– Ohjelmavaiheessa haluttiin tietää paljon myös hankkeeseen liittyvän tiedon ja toimijoiden luotettavuudesta ja taloudellisesta kannattavuudesta. Toisessa osallistumistilaisuudessa, selostusvaiheessa, eniten puhuttivat hankkeeseen liittyvän tiedon ja toimijoiden luotettavuus, minkä lisäksi vaikutusmahdollisuuksien puutetta kritisoitiin, mainitsee tutkija Eija Syrjämäki Jyväskylän yliopistosta.

Hanke menossa valtioneuvoston arviointiin

Tutkimuksessa kuvataan myös ydinvoimalahankkeen monia vaiheita.

– Suunnitelmat ripeästä etenemisestä ovat matkan varrella vaihtuneet ydinvoimalahankkeille tyypillisiin taloudellisiin, teknisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin, joita yhtiön edustajat ovat ratkoneet. Alkuperäinen hanke on kokenut melkoisen muodonmuutoksen, Tapio Litmanen sanoo.

Tutkimus on neljäs julkaisu Fennovoiman ydinvoimalahankkeen yleisötilaisuuksista. Fennovoiman hankkeen alusta lähtien tutkijat ovat seuranneet kansalaisosallistumista ja sen toteutumista.

Fennovoima Oy:n on tarkoitus jättää kesäkuun loppuun mennessä rakentamislupahakemus hallituksen käsittelyä varten. Kansainvälinen kiinnostus Suomen energiapolitiikkaa kohtaan on ollut korkealla jo pitkään. Huomiota ovat saaneet TVO:n Olkiluoto-3 (OL3) ydinvoimalahanke sekä hankkeen vaikeudet, mutta myös Fennovoiman ja Rusatom Overseasin, venäläisen Rosatomin tytäryhtiön, yhteistyö Pyhäjoelle rakennettavasta ydinvoimalasta.