1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Suomi ei pullikoi EU:n pakolaislinjaa vastaan – perussuomalaiset eri mieltä

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi on valmis osallistumaan EU-komission suunnitelmaan jakaa Italiaan ja Kreikkaan saapuvia turvapaikanhakijoita muihin jäsenmaihin. Perussuomalaisten ministerit jättivät valiokunnan pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Syyriasta matkaan lähteneitä ihmisiä nousemassa maihin Kreikan Lesboksen saarella 18. kesäkuuta. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP

EU-ministerivaliokunta sopi keskiviikkona Suomen toimintalinjasta torstaina ja perjantaina järjestettävään EU:n huippukokoukseen. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.)

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi on valmis käsittelemään komission esitystä Italian ja Kreikan siirtolaistulvan helpottamiseksi.

Suomi myös aikoo osallistua menettelyyn, jolla kaikki jäsenvaltiot sopivat heinäkuun loppuun mennessä Välimeren yli saapuvien turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaiden kesken.

Eurooppa-neuvostossa on tarkoitus löytää yksimielisyys turvapaikanhakijoiden EU:n sisäisistä siirroista.

EU-komissio on esittänyt, että Italiasta ja Kreikasta siirrettäisiin muihin jäsenmaihin 40 000 selvästi tilapäisen suojeluksen tarpeessa olevaa ihmistä seuraavan kahden vuoden aikana. Suomen osuus olisi 800 ihmistä eli 400 vuodessa.

Eurooppa-neuvoston odotetaan hyväksyvän siirtoja koskevan väliaikaisen sopimuksen ja henkilömäärien jakamisen jäsenmaiden kesken.

Perussuomalaisten ministerit olivat eri linjoilla. Timo Soini, Jussi Niinistö ja Jari Lindström jättivät tähän kysymykseen liittyvän lausuman EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan.

– Sisäisissä siirroissa voidaan edetä vain vapaaehtoisuuden pohjalta. Suhtaudumme kielteisesti esityksiin turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista, lausumassa todetaan.

Muokattu 12.21: Lisätty perussuomalaisten jättämän lausuman sisältö ja poistettu kappale, jossa oli vanhentunutta tietoa hallituksen aikeista pienentää pakolaiskiintiötä.