Punkkitutkija toppuuttelee rokotehysteriaa: "Kuin tykillä ampuisi hyttystä"

Punkit levittävät Suomessa kahta merkittävää tautia, jotka ovat borrelia ja puutiaisaivokuume eli TBE-virus. Borreliaa voidaan hoitaa jälkikäteen antibiooteilla, kun taas TBE-virukselta voi suojautua vain rokotteella. Puutiaisaivokuumetapaukset ovat kuitenkin harvinaisia ja rokotejonot liioiteltuja, asiantuntija sanoo.

Kotimaa
Punkki kiinnittyneenä ihmisen iholle.
Antti Heikinmatti / Yle

Viime aikoina ympäri Suomea on kiertänyt punkkibusseja, joista saa rokotteen punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan. Ihmiset ovat jopa jonottaneet rokotteen saadakseen.

Terveystieteen tohtorin ja borrelioosiyhdistyksen kunniajäsenen Soile Juvosen mukaan punkkirokote on täysin virheellinen nimi kyseiselle lääkkeelle.

– Ei ole olemassa mitään yhtä rokotetta, joka antaa suojan punkkeja vastaan. Tämä kyseinen rokote, jota punkkibusseista saa, on vain puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote, eikä suojaa yleisempää bakteeria eli borrelioosia vastaan. Tartuntariski puutiaisaivokuumeeseen Suomessa on erittäin pieni, sillä vain yksi prosentti punkeista kantaa virusta, Juvonen toteaa.

Hänen mukaansa borrelioosia puolestaan kantaa 20-30 prosenttia punkeista. Lisäksi puutiaisaivokuumetta esiintyy vain hyvin rajatuilla alueilla eli vesistöjen äärellä, lähinnä rannikoilla. Sisämaasta on tehty vain muutama yksittäinen havainto, Juvonen muistuttaa.

Puutiaisaivokuume vai borrelioosi?

Borrelioosi ja puutiaisaivokuume menevät ihmisillä helposti sekaisin. Soile Juvonen kertoo saaneensa yhteydenottoja eri puolilta maailmaa kollegoilta, jotka kyselevät mikä rokote teillä siellä Suomessa on, joka suojaa kaikilta punkeilta.

Ei ole olemassa mitään yhtä rokotetta, joka antaa suojan punkkeja vastaan.

Soile Juvonen

Ulkomailla matkailleet suomalaiset ovat kertoneet, ettei heillä ole mitään hätää koska ovat saaneet rokotteen, joka suojaa kaikilta punkeilta.

– Joudun aina korjaamaan ja kertomaan, ettei meillä mitään sellaista rokotetta ole. Ainoastaan puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote, joka on käytössä ympäri maailman.

Se taas ei ole uusi keksintö, sillä rokotetta on saanut Suomessa jo vuodesta 1976 eli lähes neljäkymmentä vuotta. Rokotteen ottaminen on viime vuosina lisääntynyt sen saaman mediahuomion myötä.

Todellisuudessa puutiaisaivokuumeeseen sairastuu vuodessa muutamia kymmeniä ihmisiä, kun taas borrelioositartunnan saa noin 5000-6000 ihmistä vuosittain.

– Punkkirokotteen jonottaminen alueilla, jossa ei ole koskaan tavattu yhtään puutiaisaivokuumetapausta, on kuin ampuisi tykillä hyttystä, Juvonen sanoo.

Kertarokote ei suojaa loputtomiin

Ensimmäisen kerran puutiaisaivokuumerokotetta tulee ottaa kolme rokoteannosta vuoden sisällä.

Ensimmäistä rokotetta suositellaan otettavaksi talvella, toista keväällä ja kolmatta taas talvella, jotta suoja puutiaisaivokuumetta vastaan syntyy ajoissa ennen kesäkautta. Yksi rokote maksaa noin 50 euroa eli kolmen rokotteen sarja on noin 150 euroa.

Kolme rokoteannosta ei kuitenkaan anna elinikäistä suojaa, vaan tehosterokotteita täytyy ottaa koko loppuelämän 3-5 vuoden välein.

– Tässä kohtaa tuleekin ongelma, koska ihmiset eivät välttämättä sitoudu ottamaan rokotetta kolmen vuoden välein koko loppuelämän ajan, jotta suoja pysyisi, Juvonen toteaa.