1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansanedustaja Halmeenpää: Ei lisäaikaa Fennovoimalle

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää ei yllättynyt siitä, että Fennovoima ei ole vieläkään saanut koottua kotimaista omistuspohjaa. Fortum ilmoitti tänään yhä neuvottelevansa omistukseen liittyvästä kokonaissopimuksesta.

Kotimaan uutiset
Pro Hanhikivi -liikkeen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää (vas.) ja puheenjohtaja Helena Maijala
Pro Hanhikivi -liikkeen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää (vas.) ja puheenjohtaja Helena Maijala ovat pettyneitä eduskunnan päätökseen myöntää periaatelupa Pyhäjoen ydinvoimalalle.Yle

Kansanedustaja ja Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää ei yllättynyt siitä, että Fennovoiman omistuspohjasta ei ole syntynyt varmuutta, vaikka rakentamislupahakemus pitäisi jättää viimeistään ensi viikolla.

Fortum ilmoitti tänään neuvottelevansa yhä enemmistöomistuksesta venäläisen TGC-1:n vesivoimatuotannossa. Enemmistöomistus on ehto sille, että Fortum lähtee mukaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.

– Fortumhan ilmoitti jo joulukuussa 2014, että heillä on tällainen aie tehdä vesivoimakauppoja Gazpromin ja Rosatomin kanssa. Näistä neuvotteluista ei ole kuulunut mitään uutta nyt koko keväänä eikä maaliskussakaan kun Fortumilla oli yhtiökokous. Tilanne on sama kuin on ollut jo puolivuotta eli näiden vesivoimakauppojen etenemisestä ei ole tietoa, Halmeenpää muistuttaa.

"Ei lupaa hyvää Fennovoimalle"

Eduskunnan viime joulukuussa tekemän periaatepäätöksen mukaan Fennovoiman on tehtävä hakemus Pyhäjoen ydinvoimalaitoksen rakentamisesta 30.6.2015 mennessä. Yhtiön on tällöin kyettävä esittämään yli 60 prosentin kotimainen omistuosuus tai periaatepäätös raukeaa. Fortum on nyt kriittisessä asemassa tuon kotimaisen osuuden saamiseksi.

– Eihän tämä Fennovoiman kannalta sille hankkeelle hyvää lupaa, että jos on vajaa viisi vuorokautta aikaa määräpäivään ja pakka on näin pahasti levällään. Minun on hyvin vaikea nähdä miten yhtiö aikoo tämän niin sanotun kotimaisen tai EU-, ETA-maiden omistuksen kasaan raapia. Että kyllähän se ensi viikon tiistaina sitten nähdään, että ketkä Fennovoimaa todella omistaa, Halmeenpää sanoo.

Halmeenpään ei näe mahdollisena sitä, että Fennovoima saisi lisäaikaa omistuspohjan kartuttamiseen.

– Kyllä kai tässä rakentamislupahakemuksen jättämisessä ja prosessissa mennään aika tiukasti ja tarkasti ydinenergialain mukaan. Jos joku on sitä mieltä, että Fennovoimalle tarvitsee myöntää lisäaikaa, niin kyllä minun kysymykseni on, että eikö viisi vuotta ole ihan riittävä aika? Viisi vuottahan siitä on kohta kulunut kun Fennovoimalle 2010 alkuperäinen periaatepäätös annettiin.

Halmeenpää toivoi kuntalaisten kuulemista

Halmeenpää ei myöskään yllättynyt Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan Pyhäjoella ollaan huolissaan ydivoimalahankkeesta. Tutkimuksen tulokset poikkeavat aiemmista asennetutkimuksista. Kalajokisen Halmeenpään mukaan alueella asuvia ihmisiä olisi pitänyt kuunnella päätöksenteossa paljon enemmän ja jo paljon varhaisemmassa vaiheessa.

– Olisin kaikkien näiden vuosien aikana lämpimästi suositellut sitä, että paikallisten ja koko seutukunnan ihmisten mielipiteet olisi edes selvitetty. Senhän olisi mahdollistanut esimerkiksi neuvoa-antava kansanäänestys, johon ei koskaan suostuttu.

Halmeenpään mukaan kansanäänestystä oli vaadittu Pyhäjoen kunnanvaltuustossa jopa neljä kertaa. Siihen ei kuitenkaan suostuttu.

– Jos totuus olisi se, mitä Fennovoiman kyselytutkimukset osoittavat, että reilu enemmistö voimalaa kannattaisi, niin mikä olisi sitten estänyt kuulemasta kuntalaisia ja antamasta kuntalaisten esittää oman mielipiteensä ihan kattavasti, Halmeenpää sanoo.

Lue seuraavaksi