Varuskunnan jäljet jäävät Lahden Hennalaan – "kaupunki ei halua hävittää historiaa"

Hennalan kasarmialueella sotilashistoriasta muistuttavat lukuisat muistomerkit ja muut esineet. Esimerkiksi tykit ja Mannerheim-patsas jäävät paikoilleen, vaikka aluetta kehitetäänkin.

Kotimaa
Sotilaat seisovat tykin takana.
Yle

Hennalan entisen varuskunta-alueen lukuisat muistomerkit jäävät paikoilleen.

Suurin osa muistomerkeistä sijaitsee sotilaskodin ympärillä ja tämä alue on tarkoitus siirtää kaavoituksessa Lahden kaupungin puistoksi. Muistomerkit saavat jäädä paikoilleen kaupungin maille.

Puolustusvoimien, Senaattikiinteistöjen ja Lahden kaupungin välisessä sopimuksessa todetaan, että kaupunki sitoutuu hoitamaan puistoaluetta sen arvon mukaisella tavalla.

Mannerheim pönöttää lippukentän laidalla tulevaisuudessakin

Muistomerkkejä hoitavat eri yhdistykset, esimerkiksi Maanpuolustusnaiset, kuten aiemminkin. Hoitovastuita koordinoi puolustusvoimien Hämeen aluetoimisto.

Muistomerkit säilyvät siellä, mutta hoitovastuu ei ole kaupungilla.

Pirkko-Leena Jakonen

– Kaupunki ei halua hävittää historiaa. Tämä on meille hyvä. Muistomerkit säilyvät siellä, mutta hoitovastuu ei ole kaupungilla, naurahtaa projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen Lahden kaupungilta.

Sotilaskodin ympärillä olevalla puistoalueella on 14 erilaista muistomerkkiä, kuten Mannerheimin rintakuva, sekä panssarivaunu ja tykkejä.

Pirkko-Leena Jakosen mukaan muualla Hennalan alueella on muutamia muistomerkkejä, mutta niiden kohtalosta ei ole vielä sovittu. Jakonen kuitenkin uskoo, että nekin jäävät sijoilleen.

Hennalassa kaupan vielä huikea määrä neliöitä

Puolustusvoimat lopetti toimintansa kasarmialueella viime vuoden vaihteessa, ja nyt Senaattikiinteistöt myy alueen rakennuksia.

Kaupaksi on saatu jo monta rakennusta, mutta neliömäärissä mitattuna myytävää on vielä iso määrä.

Senaattikiinteistöt on saanut kaupaksi noin 20 rakennusta, kun alueella on kokonaisuudessaan noin 35 rakennusta.

Myymättä ovat kuitenkin vielä suurimmat rakennukset. Kaupan on muun muassa kaksi isoa kasarmirakennusta ja sairaalarakennus. Myyntipäällikkö Asko Taskilan mukaan kiinnostusta on ollut, mutta isoja rakennuksia on vaikeaa myydä.

Hennalasta ovat ostaneet kiinteistöjä sekä yksityiset ihmiset että yritykset, muun muassa Apulanta-bändi.