Tampereen voi nyt värittää mieleisekseen – Jammun värityskirja vie kadonneeseen kaupunkiin

Suomen tiettävästi ensimmäinen paikallinen aikuisten värityskirja julkaistiin keskiviikkona Tampereella. Taiteile Tampere -kirjan piirrokset ovat Yrjö-kirjoistaan tunnetun Erkki "Jammu" Kanervan käsialaa.

ilmiöt
Tampere-värityskirja
Toimittaja, pakinoitsija Erkki "Jammu" Kanerva värittää Amurin vanhan puutalokorttelin menneisyyttä.

Olihan minunkin lapsuudessani lapsille tarkoitettuja värityskirjoja, mutta ei niihin Amurin kakaroilla ollut varaa. Sattuipa joskus niinkin, että piirtelin seinään ja sain selkääni.

Erkki "Jammu" Kanerva

Tampereen katujen, torien tai tehdasalueiden maisemat voi nyt värittää omien mieltymystensä mukaan. Taiteile Tampere -värityskirja on Tampere-seuran julkaisema ja sen piirrokset on tehnyt Jammuna tunnettu toimittaja, pakinoitsija Erkki Kanerva. Kuvat ovat peräisin Kanervan arkistosta vuosikymmenten varrelta.

Värityskirjassa on 35 piirrosta ja myös Olli Kemmon kirjoittamia lyhyitä selityksiä kuville Tampereen murteella. Kirjan sivuilla voi värittää esimerkiksi Pyynikin uimahallin, Koulukadun kentän, Pispalan tai punatiilisten tehtaanpiippujen maiseman.

– Nämä ovat oikeastaan muistikuvia omasta nuoruudestani. Ihan nyky-Tamperetta ei esiinny missään kirjan sivuilla, ei taida edes Näsinneula olla näkyvissä, kertoo Erkki Kanerva.

– Olihan minunkin lapsuudessani lapsille tarkoitettuja värityskirjoja, mutta ei niihin Amurin kakaroilla ollut varaa. Sattuipa joskus niinkin, että piirtelin seinään ja sain selkääni.

Aikuisten värityskirjojen suosio yllätti

Aikuisten värityskirjoista on viime kuukausina tullut Suomessakin varsin suosittuja. Tampereen Akateemisesta kirjakaupasta kerrotaan, että värityskirjat viedään lähes käsistä. Tampere-seuran toiminnanjohtajan Heidi Martikaisen mukaan Taiteile Tampere -kirja tehtiin nopealla aikataululla, koska haluttiin olla suosion aallon harjalla mukana. Martikaisen mukaan kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen paikallinen aikuisille tehty värityskirja.

Ensi vuonna 80 vuotta täyttävä toimittaja, pakinoitsija Erkki "Jammu" Kanerva oli yllättynyt kuullessaan aikuisten värityskirjojen suosiosta.

– Minulle tuli ensimmäiseksi mieleen vitsi Yhdysvaltojen taannoisesta varapresidentti Spiro Agnewista, jota pidettiin tyhmänä miehenä. Vitsin mukaan lehdessä oli uutinen, kuinka Agnewin 40 kirjaa käsittänyt kirjasto oli tuhoutunut tulipalossa ja kirjoista kaksi oli vielä värittämättä. Värittämispuuhaa on pidetty siis vähän lapsellisena, että siinä mielessä tämä villitys tuli vähän yllätyksenä.

Monet aikuisten värityskirjoista innostuneet sanovat värittämisen olevan rauhoittavaa ja rentouttavaa puuhaa.

– Paljon mahdollista, onhan siitä kai jo tutkimuksiakin. Itse en menisi vannomaan, että sillä kaikki sairaudet paranisivat. Katsotaan nyt, mikä on tamperelaisten henkinen tila vuoden päästä, toteaa Erkki Kanerva.