Helge, 60, fanittaa Kaija Koota: Lomasuunnitelmat laaditaan keikkakalenteri kourassa

Siinä missä moni Helge Tuiskun ikätovereista miettii loman lähestyessä kesämökille menoa, niin Tuisku ottaa esille suosikkiartistinsa keikkakalenterin. Mökkimatkan sijaan Helge suuntaa vaikka festareille – jos siellä esiintyy Kaija Koo.

Kotimaa
Torniolainen Helge Tuisku Kaija Koon levyjä kädessään.
Kati Siponmaa / Yle

Helge Tuiskun siistissä omakotitalossa vierasta odottaa valmiit kahvit – Kaija Koon suunnittelemista kupeista tarjottuna tietenkin.

Tällä hetkellä itsekseen asustelevan Tuiskun kodista voi löytää muitakin merkkejä hänen musiikkimieltymyksestään. Makuuhuoneessa kunniapaikalla on vitriini pyhitetty Kaija Koon valokuville, levyille ja lehtiartikkeleille.

Tuisku on osallistunut myös Kaijan faneille tarkoitettuihin tapaamisiin. Nykyisin Tuisku kertoo aloittavansa lomiensakin suunnittelun sen mukaan, missä artistin voisi livenä nähdä.

– Nytkin piti vähän järjestellä, että sai loman järjestymään niin että voi osallistua Rotuaari Piknikille Oulussa, kun Kaija esiintyy siellä.

Fanitus saattaa samanhenkiset yhteen

Vaikka Tuisku kuuntelee Kaija Koon lisäksi monenlaista muutakin musiikkia, niin ketään muuta artistia mies ei samalla tavalla fanita. Tuttavilleen hän onkin kuvannut fanittamista harrastukseksi, jonka kautta tapaa samanhenkisiä ihmisiä.

Keikoilla käy monenikäisiä ihmisiä, minullekin on tullut tämän kautta 20-30 vuotta itseäni nuorempia ystäviä.

Helge Tuisku

Nytkin eräs fanikuvioiden kautta ystäväksi tullut on saanut pääkaupunkiseudulla perheenlisäystä ja Tuisku on luvannut käydä tuoretta tulokasta katsomassa – luonnollisesti jonkun Helsingin seudulle suuntautuvan keikan yhteydessä.

Tuisku arvelee, että pitkään pinnalla ollut artisti on löytänyt jo helposti kolmannen sukupolven kuuntelijoikseen.

– Keikoilla käy monenikäisiä ihmisiä, minullekin on tullut tämän kautta 20-30 vuotta itseäni nuorempia ystäviä.

Jukeboxista kuultu kappale vei mukanaan

Kokoelman vanhin levy on vinyyli ajalta, jolloin Kaija hoiti solistin tehtäviä Steel City -yhtyeessä.

Ensimmäisen Kaija Koo -levyn Tuisku osti kuitenkin vasta vuonna 2001. Heinolaan suuntautuneella kuntoutusreissulla mies tuli kuunnelleeksi jukeboxista ahkerasti Kylmä ilman sua -kappaletta.

Kyllä siinä on semmonen luottamus, että kerrotaan varmaan niitäkin asioita, joita ei lehtien palstoilla näy.

Helge Tuisku

– Sattumalta näin sitten siellä heinolalaisessa kaupassa Kaijan kokoelmalevyn, jonka tuon yhden kappaleen perusteella ostin. Paluumatkalla Tornioon ajellessa kuuntelin sitä levyä ja kyllä se siitä sitten lähti, valottaa Helge fanittamisensa taustoja.

Tähti, mutta ei tavoittamaton

Helge Tuiskulle Kaija Koo on tullut vuosien myötä fanitapaamisten ja keikkojen kautta läheiseksi. Kirkuvien teinien fanittamisten kohteista Helgen idoli poikkeaa siinä, että Kaija Koo ei ole tähtitaivaan kaukainen tuike.

– Keikoilla kun nähdään, niin kuulumiset päivitetään. Kyllä siinä on semmonen luottamus, että kerrotaan varmaan niitäkin asioita, joita ei lehtien palstoilla näy. Se on semmoista ystävyyttäkin aivan.

Erityisesti naisessa viehättää miellyttävän persoonan lisäksi ainutlaatuinen lauluääni ja äänen tulkitsemat koskettavat tekstit.

– Markku Impiö on ollut Kaijan musiikissa tärkeä tekijä. Impiön musiikkimaailman löysin tässä samalla. Se ei ole iskelmää eikä poppia tai rokkia, se on aivan oma genrensä, jonka kanssa musiikkitoimittajatkin ovat olleet ihmeissään, Tuisku naurahtaa.