Äidit ja isät koulun penkille – oppiaineena usko omaan vanhemmuuteen

Osa vanhemmista luovuttaa kasvatusvastuuta liikaa opettajille ja lastenhoitajille, osa taas ottaa paineita Facebookin ihannevanhempien lomapäivityksistä. Ammattilaisen mielestä vanhempainkoulun tärkein tehtävä olisikin saada isät ja äidit luottamaan omiin kykyihinsä kasvattajina.

Kotimaa
Vauvan kädet.
Pekka Sipilä / Yle

Tervolassa halutaan aloittaa vanhempainkoulu, jonka tavoitteena on auttaa vanhempia kantamaan vanhemmuutensa vastuu.

Sosiaalijohtaja Helena Hartikaisen mukaan osa vanhemmista on luovuttanut vanhemmuuttaan liiaksi päivähoitoon, kouluun ja sosiaalitoimeen.

Hartikaisen mielestä osa vanhemmista olettaa, että esimerkiksi käyttäytymisäännöt opetetaan päivähoidossa, koulussa tai että perhetyöntekijä asettaa lapselle rajat, vaikka vanhemmat olisivat itse paikalla.

– Vanhemmuus luovutetaan viranomaisille. "Se on teidän tehtävä pitää lapset kurissa" ja "teidän tehtävä on puuttua, jos siellä kiroillaan", Hartikainen kuvaa.

Hartikaisen mukaan useimmilla vanhemmilla on kuitenkin kova halu suoriutua vanhemmuudesta hyvin.

Vanhemmuus on arvo, se on myös asenne ja taito. Oman vanhemmuuden sisäistäminen kantaa varmasti seuraavallekin sukupolvelle saakka.

Helena Hartikainen

Vertailu muihin tuo paineita vanhemmuuteen

Vanhempainkoulussa halutaankin valaa uskoa omaan vanhemmuuteen. Hartikainen korostaa, että äitiyttä tai isyyttä ei pidä mitata ulkoisilla tekijöillä eikä omaa vanhemmuutta kannata vertailla muihin.

Ihanneäitien ja -isien askartelun- ja leikintäyteiset Facebook-päivitykset tai lomakuvat teemapuistoista ja risteilyiltä voivat silti aiheuttaa sosiaalista painetta.

– Kyllä siinä vanhemmuus on varmasti koetuksella ja mietitään tehtiinkö me oikein, kun lapsi ei voi olla kertomassa "siitä laadukkaasta lomasta". Mutta ihan yhtä laadukasta kotona yhdessä vietetty aikakin on, Hartikainen muistuttaa.

Hänen mielestään todellista kasvua vanhemmaksi ei tapahdu jatkuvalla ulkoapäin tulevalla tuella. Ainoa pysyvä tie on oma sisäinen kasvu. Vanhempien tulisi itse nähdä omat mahdollisuutensa vanhempana, Hartikainen kannustaa.

– Vanhemmuus on arvo, se on myös asenne ja taito. Oman vanhemmuuden sisäistäminen kantaa varmasti seuraavallekin sukupolvelle saakka.