Panama päihitti Suomen hyvinvointivertailussa – Tutkija: ”Vaikuttaa erikoiselta”

Suomi sijoittuu tuoreessa hyvinvointivertailussa vasta sijalle 37. Yleensä Suomi ja muut Pohjoismaat pärjäävät hyvin, kun hyvinvointia mitataan objektiivisilla mittareilla, hyvinvointisosiologian professori Juho Saari kertoo. Subjektiivista hyvinvointia mitattaessa ero köyhempiin maihin tasoittuu.

Kotimaa
Kuvassa koreilee Panama City karnevaalien kuningatar.
Hyvinvointivertailun kärkisijan vei Panama. Kuvassa koreilee Panama City karnevaalien kuningatar helmikuussa 2015.Alejandro Bolivar / EPA

Tiistaina julkistetun kansainvälisen hyvinvointitutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) tulokset eivät mairittele Suomea. 145 maan listauksessa Suomi on vasta sijalla 37. Edelle kiipeävät muun muassa vararikon partaalle ajautunut Venezuela, sulkeutunut Turkmenistan ja Aasian toiseksi köyhin valtio Myanmar. Vertailun kärkisijan vie Panama.

– Tulokset vaikuttavat hieman erikoisilta. Ilman tutkimuksessa käytettyä aineistoa on kuitenkin vaikea sanoa, mistä erot muihin hyvinvointitutkimuksiin johtuvat, sanoo Itä-Suomen yliopiston hyvinvointisosiologian professori Juho Saari.

Tavanomaisesti Pohjoismaat pärjäävät Saaren mukaan hyvinvointitutkimuksissa sitä paremmin, mitä objektiivisemmin hyvinvointia mitataan. Usein käytettyjä mittareita ovat esimerkiksi elämänkaaren pituus ja tulonjaon tasaisuus. Subjektiivista hyvinvointia, eli vastaajien omaa kokemusta painottamalla Keski-Amerikan valtiot taas kirivät kohti kärkeä.

– Erot subjektiivista kokemusta mitattaessa eivät ole kuitenkaan yleensä näin suuria. Pohjoismaistakin saadaan aivan toista luokkaa olevia tuloksia, Saari sanoo.

Pohjoismainen yhteisöllisyys ei näy tutkimuksessa

Tutkimuksessa selvitettiin viiden kysymyksen avulla vastaajien kokemusta elämän tarkoituksellisuudesta, sosiaalisten suhteiden laadusta, taloudellisesta tilanteesta, yhteisön jäsenyydestä ja oman fyysisen kunnon tasosta. Kyselytutkimuksen toteutti yhdysvaltalainen terveysyhtiö Healthways yhteistyössä tutkimusyhtiö Gallupin kanssa.

– Tutkimus on varmasti toteutettu sinänsä ihan hyvin, mutta vastausten painotuksissa on tehty epätavanomaisia ratkaisuja, Saari kertoo.

Suomi, Tanska ja Ruotsi pärjäsivät erityisen huonosti sosiaalisia suhteita ja yhteisöllisyyttä mitattaessa. Saaren mukaan tämä saattaa johtua kysymysten muotoilusta niin, että tutkimuksessa on päädytty mittaamaan enemmän sukulaissuhteiden vahvuutta. Suvut ovat muualla maailmassa kiinteämpiä yksiköitä, kun taas Pohjoismaissa perheen ulkopuolisten ystävien merkitys on suurempi.

Saari kiinnittää huomiota myös vastaajien fyysiseen kuntoon liittyviin tuloksiin, jotka asettavat esimerkiksi Ruotsin kauas kärjestä sijalle 81. Saudi-Arabia on sijalla 16.

– Nämä tulokset eivät vaikuta ensisilmäyksellä hirveän uskottavilta. Saattaa olla jotain kysymysten kääntämiseen liittyviä asioita, joita ei ole osattu ottaa tässä huomioon, Saari sanoo.

Hyvää elämää huonossa taloustilanteessa

Saaren mukaan tutkimuksessa johdonmukaista on se, että hyvinvoivimpien maiden joukossa on Keski-Amerikan valtioita, joista ennen kaikkea Costa Rica on noussut esiin myös monissa aikaisemmissa vertailuissa.

– Costa Rica on suhteellisen tasa-arvoinen maa, palvelut toimivat hyvin ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevilla ryhmillä ei ole erityisen suuria vaikeuksia. Sillä rahalla mitä maassa on, on saatu aikaan paljon koettua hyvinvointia. Sen sijaan Panaman nouseminen vertailussa ensimmäiseksi oli yllätys, Saari sanoo.

Monet Keski-Amerikan valtiot saavat vertailussa hyvät tulokset muilta kyselyn osa-alueilta, mutta taloudellisen tilanteensa vastaajat näkevät synkkänä.

– Laajemmin tämä kertoo siitä, että vaikka taloudellinen tilanne ei olisi kovin hyvä, niin ihmiset pystyvät elämään muilla tavoin tavoitteellista ja mielenkiintoista elämää, Saari sanoo.

Hyvinvointivertailuihin vaikuttaa Saaren mukaan voimakkaasti myös niin kutsuttu adaptaatio. Ihmiset voivat olla hyvinkin tyytyväisiä alhaiseen terveystasoon mikäli paremmasta ei tiedetä. Kokemus omasta terveydestä romahtaa, mikäli terveyttä aletaan verrata paljon korkeampaan tavoitetilaan.