Hallitus muutti mieltään: EU-turvapaikanhakijoita ei sotketa pakolaiskiintiöihin

Hallitus linjasi aiemmin kesäkuussa, että kiintiöpakolaisten määrä kytketään muista EU-maista siirrettävien turvapaikanhakijoiden määrään. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo olevansa iloinen, että aiempi linjaus päätettiin nyt purkaa.

Sisäministeri Petteri Orpo Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus on päättänyt purkaa aiemmin kesäkuussa sovitun kytköksen turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten välillä, kertoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Päätös tehtiin tänään keskiviikkona EU-ministerivaliokunnassa.

Hallituksen aiemmassa linjauksessa kiintiöpakolaisten määrä kytkettiin EU-turvapaikanhakijoiden määrään siten, että kiintiöpakolaisten määrää olisi vähennetty, jos ja kun Suomeen siirretään turvapaikanhakijoita muista EU-maista.

Orpon mukaan EU-ministerivaliokunta, myös sen perussuomalaiset ministerit, olivat kytköksen purkamisesta aamulla yksimielisiä.

– Olen hirveän iloinen siitä, että tästä asiasta oltiin yksimielisiä, kun se esille tuotiin, Orpo kuvaili EU-ministerivaliokunnan linjausta.

Orpon mukaan hallitus keskittyi edellisessä linjauksessaan liikaa talouteen.

– Se oli ehkä talouspainotteinen, mutta nyt kun tätä asiaa tarkemmin pohdittiin, niin näitä asoita ei pidä sotkea ja se on hyvä asia, Orpo jatkoi.

Orpon mukaan Suomeen jatkossa otettavien kiintiöpakolaisten määrä selviää vasta syksyllä budjetin valmistuessa.

– Pohjana on se, että se on vähintään viime vuosien taso, joka on 750-1 050.

Orpo kertoi asiasta ensimmäiseksi Twitterissä.