Poliisille kritiikkiä epäiltyjen kuvien julkaisusta Facebookissa – "epäilty otti meihin itse yhteyttä"

Poliisi julkaisee yhä enemmän kuvia epäillyistä rikoksen tekijöistä Facebookissa. Kouvolassa varkaudesta epäillyistä yksityisellä riistakameralla saatu kuva johti tekijöiden kannoille. Useiden vinkkien lisäksi poliisin toiminta herätti myös vahvaa kritiikkiä.

Kotimaa
Pimeässä mies kesämökin ikkunan äärellä
Ville Välimäki / Yle

Poliisin Facebookissa julkaisemat yksityisten henkilöiden antamat kuvat rikoksesta epäillyistä ovat yleistymässä, kerrotaan poliisista. Poliisi näkee kuvien julkaisemisen yhtenä tutkinnan keinona, jota tulee kuitenkin käyttää harkiten.

Tiistaina Kaakkois-Suomen poliisin Facebook-sivustollaan julkaisema yksityisen henkilön riistakameralla ottama kuva kahdesta varkaudesta epäillystä henkilöstä aiheutti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

– Ilmeisesti on pohdittu kovasti kuvien julkaisemisen laillisuutta. Ei siinä mitään ristiriitaa ole. Tutkinnanjohtajan harkinnan mukaan kuvia voidaan laittaa julkisuuteen, toteaa ylikonstaapeli Markku Koski Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta

– Ensin pyrimme tunnistamaan tekijät itse kuvista. Julkistaminen on kuitenkin yleistymään päin. Facebook on tehokas, hän lisää.

Yksityisten poliisin käyttöön antamien kuvatallenteiden julkaisemista säätelee esitutkintalaki. Poliisi käyttää kuvien julkaisemisessa aina harkintaa ja julkaisu ratkaistaan tapauskohtaisesti.

Kuva levisi salamannopeasti

Kouvolan tapauksessa epäillyt tekijät olivat polisiin mukaan varastaneet irtaimistoa Inkeroisissa sijaitsevasta asumattomasta omakotitalosta. Talon omistaja oli asentanut kiinteistönsä pihamaalle riistakameran, johon tarttui kuva epäillyistä.

Poliisin Facebookissa julkaisema kuva epäillyistä levisi salamannopeasti. Noin tunti kuvan julkaisemisesta poliisi sai vinkkejä mahdollisista tekijöistä, joista toinen ilmoittautui itse suoraan poliisille.

– Ilmeisesti, kun maa alkoi polttamaan jalkojen alla, niin epäilty otti itse yhteyttä ja ilmoitti, että oli käynyt asunnossa. Toista kuulustellaan, ja toinenkin näyttäisi olevan tiedossa, sanoo Markku Koski.

Naapurin pihaa kuvaavaa voidaan syyttää salakatselusta

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen mukaan jokainen voi kuvata riistakameralla oman pihansa ja kiinteistön aluetta ja sinne tulevia ihmisiä. Sen sijaan kameran suuntaaminen naapurin pihamaalle voi johtaa rikosepäilyihin.

– Kameraa ei saa kuitenkaan säätää siten, että se kuvaa myös naapurin piha-aluetta ja siellä olevaa ihmistä. Rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen vaatii, että kuvaa oikeudettomasti toisen kotirauhan alueella olevaa ihmistä, tällöin kysymyksessä saattaa olla salakatselu, kertoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Timo Kuokkanen poliisin tiedotteessa.

Poliisi tutkii salakatselua rikoksena vain, jos mahdollisen rikoksen kohde vaatii kuvaajalle rangaistusta. Sen sijaan toisen henkilön tyhjän pihan kuvaaminen ei vielä täytä rikoksen tunnusmerkistöä.