1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Alkoholia myös velaksi? Ministeri väläyttää historiallista muutosta

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on valmis harkitsemaan alkoholin maksutapojen vapauttamista.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriössä harkitaan alkoholilain muuttamista siten, että alkoholin myyminen velaksi olisi sallittua.

Kuopiossa vierailleen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mielestä alkoholilaissa on historiallisia jäänteitä, jotka eivät palvele muuttuneen maailman tarpeita.

Hän ottaa esimerkiksi luottokortilla maksamisen. Alkoholin myyminen luotolla on lain pohjalta kiellettyä, mutta käytännössä se on sallittu monimutkaisten poikkeusjärjestelyjen avulla. Esimerkiksi kansainvälinen luottokortti on maksutapa, joka on ollut Valviran poikkeuspäätöksen perusteella sallittu jo pitkään.

– Luottokortilla alkoholin ostaminen ei ole ihan lakien ja asetusten mukaista. Kuitenkin sellainen maailma on muuttumassa, jossa maksetaan vain käteisellä rahalla, Rehula sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen on Rehulan kanssa samoilla linjoilla siitä, että nykyinen poikkeuksiin perustuva luottomaksuviidakko on ongelmallinen.

– Alkoholitarkastajat ovat kertoneet tilanteista, joissa ravintolassa myydään velaksi alkoholiongelmaiselle ihmiselle ja merkataan sinikantiseen vihkoon. Se voi olla ongelma, mutta jos sillä kaverilla on luottokortti, eikö se sitten ongelma? Tuominen kysyy.

Ministeri suosisi myös mobiilimaksamista

Ministeri Rehula olisi valmis harkitsemaan alkoholin maksutapojen vapauttamista myös siten, että mobiilimaksaminen helpottuisi.

Rehulan mukaan hallitusryhmien välillä käydään neuvottelut lähikuukausien aikana, jonka jälkeen lainvalmistelijat pääsevät tekemään omaa työtään.

– Tavoite on se, että tällä vaalikaudella alkoholilainsäädäntö uudistetaan tässä maassa tavalla, jossa on uusia pykäliä, joilla vapautetaan nykykäytäntöjä, Rehula sanoo.

Alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus aloitettiin jo Rehulan ministerikautta edeltävänä aikana, Kataisen hallituksen toimeksiannosta. Jos velaksimyyntikiellosta päätetään luopua, se tapahtuu osana lain kokonaisuudistusta.