1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kaviaaritehdas hakeutuu yrityssaneeraukseen – velkaa 14 miljoonaa euroa

Epäonninen kaviaaritehdas Caviar Empirik hakee yrityssaneeraukseen. Yrityksellä on velkaa noin 14 miljoonaa euroa. Ilomantsissa ja Imatralla toimiva yritys on velkaa esimerkiksi verottajalle yli 81 0000 euroa.

Kuva: Riikka Heikkilä / Yle

Ilomantsissa ja Imatralla toimiva kaviaaritehdas hakee yrityssaneeraukseen. Caviar Empirik on jättänyt hakemuksen Pirkanmaan käräjäoikeuteen toukokuussa.

Edellisellä tilikaudella yhtiöllä oli liikevaihtoa alle 11 000 euroa. Tilikauden tappio oli noin 1,2 miljoonaa euroa.

Yrityssaneeraushakemuksen mukaan kaviaaritehtaalla on velkaa noin 14 miljoonaa euroa. Käyviksi varoiksi yhtiö laskee 9 miljoonaa euroa.

Velkojaluettelon mukaan Caviar Empirik on miljoonia velkaa venäläisille sijoittajille.

Verohallinnolla on saatavia noin 81 000 ja Stora Ensolla 32 000 euroa.

Yhtiöllä on ostovelkoja pitkän listan verran. Kaviaaritehdas on velkaa muun muassa työeläkeyhtiölle yli 56 000 euroa. Tamperelaiselle rakennusliikkeelle velkaa on yli 360 000 euroa.

Myös Ilomantsin kunnalla on saatavia, yli 10 000 euroa. Pohjois-Karjalan Sähkölle Caviar Empirik on velkaa yli 25 000 ja Vapolle yli 31 000 euroa.

Velkojalistalla on useita pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Esimerkiksi joensuulaisella Putkihanke Oy:llä on saatavia noin 70 000 euroa.

Kaviaarierä Espanjassa

Caviar Empirik arvioi, että toiminnan jatkuessa yhtiön liikevoitto olisi tämän vuoden loppuun mennessä noin 300 000 euroa.

Yritys arvioi, että liikevoitto saadaan aikaiseksi, jos Espanjan kaviaarierä pystytään myymään ennakoidusti. Yhtiö kertoo, että sillä on omistuksessaan 250 kiloa kaviaaria.

– Yhtiön Suomen tuotantolaitokset edellyttävät 5–6 vuoden ulkopuolista rahoitusta, kunnes tuotanto tulee kannattavaksi, yritys kirjoittaa hakemuksessa.

Investointeja Ilomantsiin ja Imatralle?

Caviar Empirik työllistää tällä hetkellä kolme ihmistä.

– Yhtiön henkilökuntatarve tulee olemaan jatkossa yksi työntekijä, joka keskittyy Aasian myyntiin, saneeraushakemuksesta ilmenee.

Yhtiö kertoo, että sillä on alustavia saneeraustoimenpiteitä kolme. Ensimmäisenä pitäisi luoda kotimainen myyntiverkosto Espanjan kaviaarituonnin hoitamiseksi.

Toinen toimenpide olisi löytää uusi sijoittaja. Yritys neuvottelee uuden sijoittajan kanssa, joka edellyttää nykyisen liiketoiminnan saneerausta.

Kolmanneksi pitäisi investoida sekä Imatralle että Ilomantsiin, jotta tuotanto saataisiin käyntiin. Kaviaaritehtaan mukaan molempien tuotantolaitoksien investointitarve on huomattava.

Saneeraushakemuksessaan Caviar Empirik kertoo, että sen maksukyvyttömyys johtuu siitä, että yksi sijoittaja luopui projektista ja tuotantolaitokset jäivät keskeneräisiksi.