Onko riistakamerasi luvaton? Säännöistä eivät kaikki tiedä – tai välitä

Riistakamerat ovat yleistyneet hurjasti sekä eläinten tarkkailussa että yksityisen omaisuuden valvonnassa, mutta väärinkäytöksiäkin esiintyy. Esimerkiksi luvattomat haaskat ovat lisääntyneet kameroiden tahdissa.

Kotimaa
Riistakamera kodinvahtina
Toni Pitkänen / Yle

Riistakameroita kaupitellaan lukemattomissa kivijalka- ja nettikaupoissa, mutta ohjeita niiden sallitusta käytöstä on turha kaupoista hakea. Siitäkin huolimatta, että kameroiden kanssa saa olla tarkkana.

Alun perin riistan tarkkailuun tarkoitetut riistakamerat ovat kehittyneet ja halventuneet, mikä on tehnyt niistä suosittuja kiinteistöjen valvonnassa, omaisuuden suojelemisessa ja eläinten liikkeiden seuraamisessa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että niillä voisi kuvata mitä ja miten sattuu. Ensimmäiset tapaukset on jo selvitelty käräjillä, ja lisäksi Metsähallitus on katsonut aiheelliseksi muistuttaa, että kamerat ovat luvanvaraisia valtion mailla.

Valtion mailla ei kuvata ilman hyvää syytä

Lähtökohta on se, että eläinten tarkkailu valtion mailla edellyttää jotain muutakin kuin mielenkiintoa.

Markus Aho

Yksityinen kiinteistönomistaja voi omalle tontilleen asentaa riistakameran, kunhan huolehtii siitä, ettei se vahingossakaan kuvaa naapurin pihaa tai yleistä tietä.

Valtion maiden suhteen on toisin. Joitakin vuosia sitten Metsähallitus teki linjauksen, että ilman lupaa riistakameraa ei valtion maille saa laittaa. Ja lupia ei juuri myönnetä, ellei kyseessä ole esimerkiksi tutkimus.

– Lähtökohta on se, että eläinten tarkkailu valtion mailla edellyttää jotain muutakin kuin mielenkiintoa. Se edellyttää esimerkiksi vuokrasopimusta metsästyksen osalta ja siihen liittyvää riistan ruokintapaikkaa, selvittää Metsähallituksen erätarkastaja Markus Aho.

Luvattomat haaskat yleistyneet kameroiden myötä

Aina silloin tällöin Metsähallituksen erätarkastajat kuitenkin törmäävät reissuillaan kameroihin, joissa ei lupia näy. Sellainen saattaa löytyä vaikkapa haaskalta karhunpyyntiaikaan.

Samalla kun ovat yleistyneet riistakamerat, ovat yleistyneet myöskin haaskat maastossa.

Markus Aho

Kukapa kameran asentaisi metsään minne sattuu; ilman houkutinta eläinkuvat jäisivät melko mitättömiksi.

– Samalla kun ovat yleistyneet riistakamerat, ovat yleistyneet myöskin haaskat maastossa, lähinnä petojen tarkkailuun. On muistettava, että haaskanpitoakin koskee omat säännöksensä, Aho tähdentää.

Metsähallitus asetti riistakamerat luvanvaraisiksi joitakin vuosia sitten juuri väärinkäytösten vuoksi. Tiukka sääntö on kuitenkin aiheuttanut keskustelua sekä erämiesten että valvojien keskuudessa.

– Tämä on uusi ilmiö, kymmenen vuotta sitten riistakameroista ei edes keskusteltu. Näkisin, että lähivuosien aikana mittakaava rakentuu ja katsotaan sen jälkeen, mitä säätelyä tämä edellyttää, Aho toteaa.

_Muokattu klo 14:30: Muutettu verbi 'halpuneet' sanaksi 'halventuneet', joka on yleisemmin tunnettu. Halpua-verbi on kuitenkin oikeaa suomen kieltä, kuten tästä Kielikellon artikkelista (siirryt toiseen palveluun) käy ilmi. _