Valtio haluaa oman miehen Talvivaaran hallitukseen

Solidium ajaa itselleen aktiivista roolia kaivosyhtiössä. Vastuu Talvivaaran kaivoksen käynnistämisestä on jäänyt valtiolle.

talous
Talvivaara.
Kaivosyhtiö Talvivaaran hallituksessa ei ole sen suurimman omistajan Solidiumin edustajaa.Talvivaara

Valtion sijoitusyhtiö Solidium esittää toimitusjohtajaansa Kari Järvistä Talvivaaran hallitukseen. Tällä haavaa kaivosyhtiön hallituksessa ei ole sen suurimman omistajan Solidiumin edustajaa.

Solidium kertoi keskiviikkona, että se esittää täydennystä hallituksen jäsenmäärään ja kokoonpanoon torstaina pidettävässä yhtiökokouksessa. Kari Järvinen olisi tarjolla hallitukseen viidenneksi jäseneksi.

– Ennen ehdotuksen tekemistä Solidium Oy on keskustellut asiasta osakkeenomistajien nimitystoimikunnan jäsenten kanssa, jotka ovat ilmaisseet tukensa Solidium Oy:n ehdotukselle, sijoitusyhtiö tiedottaa.

Alun perin Talvivaaran yhtiökokouksessa oli määrä päättää nelijäsenisestä hallituksesta, kuten kokouskutsussa on ehdotettu. Ehdotetut neljä jäsentä ovat Talvivaaran hallituksessa paraikaa vaikuttavat Tapani Järvinen, Stuart Murray, Solveig Törnroos-Huhtamäki sekä kaivosyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä. Moni nykyinen hallituksen jäsen lähtee, sillä paikkoja on ollut tähän asti seitsemän.

Solidium omistaa Talvivaaran osakkeista runsaat 15 prosenttia.

Ensi viikolla äänestys verorahoilla pääomittamisesta

Vastuu Talvivaaran kaivoksen käynnistämisestä on jäänyt valtiolle. Eduskunta äänestää ensi viikolla 112 miljoonan euron lisärahoituksesta kaivostoiminnan jatkamiseen. Uuden kaivosyhtiön, Terrafamen, pääomittamiseen on jo tätä ennen myönnetty 97 miljoonaa euroa verorahaa. Talvivaaran erityisjärjestelyitä varten perustettu Terrafame on Suomen valtion kokonaan omistama.

Yksityisten sijoittajien mukaan saaminen on ollut hankalaa kaivosalan heikon suhdanteen ja Talvivaaran ympäristöongelmissa ryvettyneen maineen takia. Pääomistajaksi aiemmin kaavailtu, brittiläinen pääomasijoittaja Audley Capital ei ole saanut kaupalle riittävää rahoitusta.

Suomen hallituksen tavoitteena on edelleen muokata Pohjois-Suomen Sotkamossa sijaitsevasta kaivoksesta kannattava. Se on kuitenkin toissijaisesti varautunut kaivoksen sulkemiseen.

Talvivaaran yhtiökokous pidetään huomenna torstaina Espoossa Aalto-yliopistolla. Hallituksen kokoonpanon lisäksi tehdään tärkeä päätös yhtiön velkojen vaihtamisesta osakkeiksi. Jos esitys kaatuu, edessä on konkurssi.