Kauppakeskus tyhjenee Lappeenrannassa hurjaa vauhtia – "Kuin hukkuva laiva"

Lappeenrannassa kauppakeskus Family Center on hiljentynyt Kodin ykkösen lähdettyä ja venäläisturistien vähennyttyä. Moni liike lopettaa vielä tämän vuoden aikana jo ennestään tyhjenneestä kauppakeskuksesta.

Kotimaa
OKAn rakentama Family Center Lappeenrannassa.
OKAn rakentama Family Center Lappeenrannassa.YLE Etelä-Karjala

Kauppakeskus Family Center Lappeenrannan Myllymäessä tyhjenee liike toisensa jälkeen. Kodin ykkönen sulki ovensa kevättalvella ja sen jälkeen päätöksen lopettamisesta tai muutosta on tehnyt useampi liike.

Ensin kauppakeskuksesta katosivat venäläiset asiakkaat ja sen jälkeen veturina ollut Kodin ykkönen. Esimerkiksi parturi-kampaamo Hair Center lopettaa kuluvan viikon jälkeen. Vaatteita ja kodintekstiilejä myyvä Nanso sulkee ovensa Lappeenrannassa syyskuun loppuun mennessä.

Monella muullakin on tulevaisuuden suunnitelmat muualla. Lastenvaateliike Reima avasi myymälän toukokuussa Lappeenrannan keskustassa laajennetussa kauppakeskus Isossa-Kristiinassa. Myllymäen Family Centerissä jatkaa Reima outlet vielä heinäkuun loppuun.

Kodinkoneliike Expert muuttaa uusiin tiloihin loppuvuodesta. Muutto on todennäköistä marraskuun puolella, sillä joulumarkkinoille on tarkoitus avata uudessa myymälässä.

– Family Center on hukkuva laiva, ei ole meidän intresseissä jatkaa täällä, Expertin myymälästä kommentoidaan.

Myös uskoa tulevaan löytyy

Kauppakeskuksen tyhjeneminen on jo nyt näkynyt Family Centerin asiakasmäärissä. Kauppakeskus on hiljentynyt, vaikka venäläiset ovat osin palanneetkin. Tulevaisuuteen uskovia liikkeitäkin jää vielä jäljelle.

Jalkinekauppa Ecco Outlet aikoo pysyä kauppakeskuksessa, vaikka liikehuoneistot ympäriltä tyhjenevät. Liike tosin toivoo positiivista muutosta ja että naapureita tulisi lisää. Samaa toivotaan myös lastentarvikkeita myyvässä Crocoliinissa.

– Toistaiseksi ei olla mihinkään lähdössä. Asiakkaita on onneksi riittänyt, vaikka kauppakeskus on muuten hiljentynyt, sanoo Crocoliinin myymäläpäällikkö Tanja Ahola.

Lastentarvikeliikkeelle vieressä oleva sisäseikkailupuisto HopLop on hyvä veturi.

HopLop laajentaa leikkitilojaan tyhjentyviin liiketiloihin

HopLop ei ole Family Centerin tyhjenemistä säikähtänyt. Hiljentyminen on vaikuttanut asiakasvirtoihin, mutta ei siinä määrin, että tiloja pitäisi etsiä muualta.

– Sääli, että lapsiperheille suunnattu kauppakeskus ei tunnu tuolla sijainnilla menestyvän, harmittelee HopLopin toimitusjohtaja Tomi Pulkki.

HopLop suunnitteleekin laajentavansa vielä tämän vuoden puolella. Puiston koko kaksinkertaistuu, mikä tuo isommat leikkitilat ja enemmän tekemistä. Myös synttärihuoneet ja kahvila uudistuvat.

– Meille liiketilojen tyhjentyminen on toisaalta myös mahdollisuus. Voimme laajentua nykyisissä tiloissa ja parkkipaikat ainakin riittävät, sanoo HopLopin toimitusjohtaja Tomi Pulkki.

Viimeistään joulun välipäiviksi valmistuvan laajennuksen odotetaan kasvattavan seikkailupuiston vetovoimaa.

Veturia etsitään yhä

Kauppakeskus Family Centerin omistaja Lähi-Tapiola etsii edelleen uutta veturiyritystä kauppakeskukseen.

– Ei vieläkään ole pääkäyttäjää löytynyt, vaikka eri tahojen kanssa on neuvoteltu. Taloustilanne on haasteellinen ja heijastuu markkinaankin. Kovasti käyttäjiä etsitään ja kiinnostustakin Lappeenrantaa kohtaan löytyy, sanoo kiinteistöjohtaja Arto Nummela Lähi-Tapiolasta.

Nummela ei kommentoi, onko lähtevien yritysten paikalle tulossa uusia toimijoita.

– Veturi on tärkeä tekijä, jotta muutkin toimijat pärjäävät. Uskomme yhä tähän kauppakeskukseen. Liikekiinteistö on melko uusi ja toimiva, hyvällä paikalla.

Kodin Ykkösen entisiin noin 7000 neliön tiloihin etsitään edelleen pääasiassa yhtä toimijaa, mutta tila on mahdollista jakaa myös useamman yrityksen käyttöön.