1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Omaisten asianajaja tyytymätön Utsjoen koulupuukotuksen tuomioon

Omaisten asianajaja Jussi Lauerma on tyytymätön Lapin käräjäoikeuden tuomioon Utsjoen lukiopuukotusasiassa. Lauerma sanoo, että omaiset pitävät lokakuussa tapahtunutta henkirikosta edelleen murhana ja heidän mielestään se myös murhana näytettiin. Syyttäjä ja tuomitun asianajaja eivät aio valittaa 12 vuoden vankilatuomiosta.

Utsjoen koulupuukotuksesta tuomittu mies Lapin käräjäoikeudessa 24.6.2015. Kuva: Eljas Niskanen / Yle

Omaisten asianajaja Jussi Lauerma on tyytymätön Utsjoen koulupuukotuksen tuomioon.

31-vuotias mies tuomittiin keskiviikkona Lapin käräjäoikeudessa 12 vuoden vankeusrangaistukseen taposta ja laittomasta uhkauksesta.

Henkirikoksen osalta syyttäjä vaati 31-vuotiaalle miehelle tuomiota taposta, mutta puukotuksessa kuolleen 16-vuotiaan lukiolaispojan omaiset vaativat hänelle tuomiota murhasta tekotavan raakuuden vuoksi.

Jussi Lauerma kommentoi asiaa lyhyesti omaisten puolesta heti tuomion lukemisen jälkeen keskiviikkoiltapäivänä.

– Ei tähän tuomioon voi tietenkään olla tyytyväinen. Omaiset lähtivät siitä, että kyseessä on murha ja olemme edelleenkin sitä mieltä, että sitä murhana näytettiin. Mutta tietysti kun syyttäjä ei lähde mukaan tähän vaan syyttäjä ja poliisi lähtevät lievemmiltä linjoilta, niin kyllä se oli tietysti ennakoitua, että näinkin voi tässä käydä, Lauerma sanoo.

Syyttäjä ei aio valittaa

Valitusaikeista pitää ilmoittaa seitsemän päivän kuluessa.

Syyttäjä Anita Haapakoski ja tuomitun miehen asianajaja Ari Nieminen eivät aio valittaa tuomiosta.

– Tuomio meni mielestäni oikein ja käräjäoikeus perusteli sen oikein, että mistä siinä on kyse. Tietenkin ymmärretään, että minkä takia asianomistajapuoli hakee murhasta tuomiota, mutta toisaalta käräjäoikeus perusteli asian mielestäni oikein. Emme aio valittaa tuomiosta, Nieminen sanoo.

Omaisten asianajaja: Valittaminen on omaisille taloudellinen riski

Omaisten asianajaja Jussi Lauerma sanoo, että valittaminen on omaisille taloudellinen riski.

– Tämä on hyvin ongelmallinen kysymys. Tämä on suuri oikeuspoliittinenkin kysymys nyt, kun syyttäjä ei enää tietenkään lähde, kun syyttäjä on saanut sen, mitä haluaa. Nyt hovioikeuteen meno asianomistajilta aiheuttaa oikeudenkäyntikuluriskin. Jos asianomistajat valittavat tästä eteenpäin ja vaativat oikeutta lapselleen hovioikeudessa ja hovioikeus pysyy tällä samalla kannalla, minkä käräjäoikeus on ottanut, niin siellä on varteenotettava riski siitä, että tapetun lapsen vanhemmat maksavat vielä tappajalle oikeudenkäyntikulut.

– Joudutaan harkitsemaan valittamista erittäin vakavasti ja jos tästä ei eteenpäin mennä, niin se on tällainen yhteiskunnallinen kysymys sitten. Ei ole tässä yhteiskunnassa kaikilla varaa oikeudenkäynteihin, Lauerma sanoo.

Tuomio annettiin keskiviikkona klo 13 Lapin käräjäoikeuden Ivalon toimipaikassa.

Paikalla oli toistakymmentä ihmistä, esimerkiksi puukotuksessa kuolleen lukiolaispojan omaisia, muita asiasta kärsineitä henkilöitä ja heidän edustajansa sekä median edustajia.

Tuomittu mies ei sanonut käsittelyn aikana mitään, vaikka hänelle tarjottiin mahdollisuutta kommentoida asiaa käräjäoikeudessa.