Päivystykseen ei pääse, tilataan ambulanssi – syynä voi olla suonenveto tai tikku sormessa

Ihmiset tilaavat ambulanssin nykyään yhä herkemmin kiirettömiin tilanteisiin. Jopa tikku sormessa on riittänyt siihen, että ensihoidon yksikkö on rientänyt paikalle. Myös yksinäiset ikäihmiset tilaavat ambulanssin avulla juttuseuraa.

terveys
Ambulanssi takaovet auki
Heli Mälkiä / Yle

Ambulanssi tilataan entistä herkemmin paikalle olipa syy melkein mikä tahansa. Esimerkiksi suonenveto tai tikku sormessa voivat olla syitä miksi ihmiset tilaavat ensihoidon paikalle.

– Olen käynyt katsomassa miestä, joka oli saanut tikun sormeensa. Sitten otetaan tikku pois ja sanotaan näkemiin, toteaa ensihoidon esimies Katri Länsivuori Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Halutaan hoitaja paikalle selvittämään kolotusta ja vähän juttuseuraksikin

Katri Länsivuori

Toive lääkäriin pääsystä on yksi yleisimpiä syitä ambulanssin tilaamiseen, vaikka hoidontarve ei olisikaan kiireellinen. Ihmiset kokevat, etteivät pääse terveyskeskuksiin ja päivystyksiinkin pitää jonottaa. Sitten tilataankin ambulanssi.

Ihmisillä on vallalla käsitys, että ambulanssilla pääsisi jonojen ohi, joka ei kuitenkaan pidä paikkansa. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa 40 prosenttia potilaista hoidetaan kotona.

– Osa ambulanssin tilanneista on pettyneitä, kun ei lääkäriin pääsekään. Suurempi osa on kyllä tyytyväisiä siihen, että saa hoidon kotiinsa eikä tarvitse ambulanssin mukaan lähteä, sanoo Länsivuori.

Yksinäisyys voi ajaa tilaamaan juttuseuraa

Yksi syy ambulanssien lisääntyneeseen tilaamiseen on ikäihmisten yksin asuminen. Ikäihmiset kaipaavat yksinkertaisesti kuulevaa korvaa ja seuraa. Silloin he tilaavat ambulanssin.

– Usein on kyse yksinäisyydestä. Halutaan hoitaja paikalle selvittämään kolotusta ja vähän juttuseuraksikin, Länsivuori kertoo.

Sitten otetaan tikku pois ja sanotaan näkemiin.

Katri Länsivuori

Hätäkeskusten määrän väheneminen on myös syy ensihoidon lisääntyneeseen määrään, uskotaan Etelä-Karjalan sosiaali ja terveyspiirin ensihoitoksiköstä.

– Hätäkeskuspäivystäjistä on tullut entistä varovaisempia ja tehtävät laitetaan korkeammalla riskiluokalla kuin ennen, Eksoten ensihoidon esimies Katri Länsivuori pohtii.

Päihtyneen luo yhä useammin ambulanssi eikä poliisi

Poliisien resurssipula näkyy myös. Yhä useammin poliisin sijaan päihtyneen luo rientää ambulanssi.

Ensihoidon henkilökuntaa turhauttaa välillä kiireettömät tehtävät, mutta ne on hoidettava silti ammattitaidolla. Ensihoitajien tehtävänkuva on muuttunut hätätilanteiden hoidosta laajempaan hoidon tarpeen arviointiin.

Ambulanssia työllistävät eniten iäkkäiden yleistilan lasku, kaatumiset, hengitysvaikeudet ja rintakivut.

– Entistä huonokuntoisemmat ihmiset asuvat yksin, ja se näkyy kyllä meidän työssä, Katri Länsivuori toteaa.

Länsivuori kuitenkin toteaa, ettei he luokittele mitään työtehtävää turhaksi. Kaikki potilaat hoidetaan asiallisesti ja ammattitaidolla lupaa Länsivuori. Ensihoidon tehtävien määrä on kasvanut esimerkiksi Eksoten alueella 8-10 prosenttia vuodessa, reilusta 20 000 tehtävästä noin 25 000 tehtävään.